Crispy chicken med sojasås och cashewnötter - Mylla

Crispy chicken med sojasås och cashewnötter

Recept från Cecilia Vikbladh

Det här är en snabblagad rätt med mycket smak. Till dig som inte äter kyckling  rekommenderar jag dig att göra mina supergoda quinoa och lins/bönbiffar.

Du kan också välja ett grönt köttalternativ eller tofu som du skär i bitar. Behandla det sedan på samma vis som kycklingen.

 

4 portioner
4 kycklingfiléer, skurna bitar (3–4 cm storlek)
1 äggvita
1 msk Maizena majsstärkelse
2 krossade vitlöksklyftor
3 msk flytande honung
3 msk risvinäger eller äppelcidervinäger
3 msk japansk soja
gröna blad, mängd efter eget tycke
4 msk olja med neutral smak
150 g salta nötter cashew- eller jordnötter, gärna rostade
6 små torkade chilifrukter eller 2 röda färska
12 salladslök (tips: använd nedre delen av purjolöken om du inte har salladslök hemma) 
½ kruka färsk koriander (mynta är också gott till)


Gör så här:

  1. Vispa äggvitan med Maizena och hälften av vitlöken. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera ungefär en halvtimme. 
  2. Blanda honung, vinäger och soja i en liten kastrull. Låt koka upp och sjud i ett par minuter. Häll i 3 msk av oljan i en panna och värm upp den. Stek kycklingen i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper. 
  3. Torka ren pannan med lite hushållspapper. Häll i resten av oljan och stek nötterna tills de får lite färg. Ta upp dem ur pannan och lägg i chili, vårlök och resten av vitlöken. Stek hastigt upp detta. Tillsätt kycklingbitarna nötterna och sojamarinaden. Låt koka in en liten stund. Men du kan även hälla såsen separat över rätten. 
  4. Lägg sallad på fyra tallrikar. Lägg upp kycklingbitarna och skeda såsen över. Var generös med koriander. Servera gärna med jasminris.

Istället för kyckling: Vegobiffar med quinoa

Vill du göra biffarna veganska så uteslut ägget. Dubblera istället mängden potatismjöl och tillsätt en eller två matskedar vatten, tills du får en en bra konsistens på smeten.

2–3 dl kokta svarta bönor (andra bönor går också bra!)
2–3 dl kokt och mycket väl avrunnen quinoa
½ liten rödbeta tillagad eller rå  
1/2 gul lök, grovt riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl ströbröd eller panko
1 dl havregryn
1–2 tsk potatismjöl
1 ägg (alt 1 msk kikärtsspad)
panko eller ströbröd
1 tsk Herbamare eller flingsalt
svartpeppar 
(kryddor och örter efter egen smak)
olivolja att steka i

Gör så här:

  1. Mixa bönorna med rödbeta och lök.  Rör samman quinoa, bönröran och resten av ingredienserna. Låt stå kallt och svälla i en halvtimme. 
  2. Forma 8 lite större eller 16 mindre biffar. Häll upp ca 2 dl ströbröd eller panko i en djup tallrik. Doppa biffarna i ströbrödet. Stek i olivolja i ca två minuter på vardera sida eller tills biffarna är genomvarma.

Så kokar du svarta bönor: Blötlägg bönorna 8-24 timmar, 1 del bönor behöver 3 delar vatten att svälla i. Koka dem i nytt vatten 20-30 minuter (känn efter 20 min om de är klara). Låt rinna av.

Så kokar du quinoa: Koka upp 4 dl vatten och ½ tsk salt. Tillsätt 2 dl quinoa och låt sjuda ca 20 min eller tills quinoan är mjuk. Häll av ev överflödigt vatten.

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.