Citron- & vitlöksdoftande potatissallad med sparris & solrosskott - Mylla

Citron- & vitlöksdoftande potatissallad med sparris & solrosskott

Recept från Sofia Tronêt Fernberg.

I dressingen har jag använt citronrapsoljan från Gunnarshögs Gård, den är så där perfekt avvägd i citronsmaken. Helt ljuvlig blir den tillsammans med äppelcidervinägern från samma producent. Med persilja och lite färsk vitlök får salladen en fin smak av gremolata (strössel från Italien av vitlök, persilja och citronskal) . Senapen bryter av perfekt och får smakerna att i slutänden stanna kvar i den svenska myllan…

All potatis, och i synnerhet färskpotatis, är känslig och ska hanteras som vore de ägg. Koka ska de egentligen inte göra, utan det räcker om de ligger strax under kokpunkten och sjuder tills de är precis mjuka rakt igenom.

4-6 portioner
Potatissallad
1 kg färskpotatis
1 knippe sparris
1 knippe rädisor
1-2 nävar solrosskott

Dressing
½ dl äppelcidervinäger, t ex från Gunnarshögs Gård
1 dl kallpressad rapsolja citron, från Gunnarshögs Gård
2 msk senap Karl-Alfred, från ConCoct
2 tsk honung, t ex från Maries bihantverk
1 tsk finhackad färsk vitlök
salt, peppar
rivet citronskal efter behag
hackad persilja efter behag

Gör så här

  1. Dela eventuellt de större potatisarna så de blir jämnstora och färdiga samtidigt. Sjud potatisen nätt och jämnt mjuk ca 10 min. Ansa sparrisen och skär den i 3-4 delar vardera. Lägg ner sparrisen i potatiskastrullen när potatisen är klar. Häll av vattnet. Mer koktid än så behöver inte sparrisen.

  2. Låt potatis och sparris ånga av. Skölj, ansa och skiva rädisorna.

  3. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över potatisen. Låt stå och dra en god stund. Vänd ner rädisor och solrosskott. Häll ut salladen på ett vackert fat och toppa med persilja och rivet citronskal.

Tips! Vill man förbereda salladen dagen innan så vänta med sparrisen. Vid servering: Förväll sparrisen 1 minut och kyl ner. Vänd sedan ner den tillsammans med övriga ingredienser strax innan salladen ska serveras.

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.