
Champinjonfylld rödstrimma
Recept från Sofia Tronêt Fernberg
Inspirerad av en 70-talsklassiker som mamma ofta gjorde där hemma med spättafiléer och champinjonkräm på burk svart kaviar som topping. Med stavmixer fixar du hemlagad kräm på nolltid. Behöver jag ens nämna hur mycket godare? Vill du ha mer sting så ha i lite vitlök också.
4 port
Champinjonkräm
250 g champinjoner
1 liten gul lök
1 tsk olja eller smör
1 dl crème fraiche, valfri fetthalt och sort
salt, peppar
1 tsk örtkrydda, t ex Santa Marias örtagårdskrydda eller persillade
Fisk
480 g rödstrimmafilé
salt, peppar
Sås
2½ dl grädde, valfri fetthalt och sort
1 msk fisk-, hummer eller räkfond
Topping
1 burk svart (eller/och röd) kaviar
färska örter, t ex timjan eller oregano
Servering
1 kg kokt potatis eller sötpotatis
500 g röd- eller vitkål
1 tsk olivolja
gröna blad, t ex microgreens, skuren ramslök eller annat
ev citronklyftor
Gör så här
-
Champinjonkräm: Skölj och skiva champinjonerna, skala och hacka löken. Stek svampen till fin färg på medelvärme i oljan. Vänd ner löken mot slutet och sänk värmen. Låt den bara precis mjukna. Salta, peppra och tillsätt örtkrydda och fraiche. Mixa till en slät kräm. Tillsätt ev lite vatten för smidig konsistens.
-
Salta och peppra lätt runt om fiskfiléerna. Bred champinjonkrämen på filéerna, rulla ihop och lägg i ugnsform.
-
Sås: Koka upp grädde och fond. Häll såsen över fisken. Sätt in i ugnen och tillaga 15-20 min.
-
Servering: Pressa potatisen. Skär kålen i grova bitar och stek den i olja i en stekpanna tills den fått lite fin färg. Låt svalna av på ett serveringsfat. Toppa med gröna blad och servera till fisken och den pressade potatisen.