Jordnära Mat
Recept från Daniel Israelsson på Jordnära Mat.
Burgare på steksmet
Steksmet, en utsökt och flexibel, växt-baserad game-changer med en kort och naturlig ingredienslista. Lika näringsrik som den är ambitiös. Blanda upp dina vanliga smashburgare med 50/50 steksmet för en saftigare och frasigare smakupplevelse!
Flexitarianism är här för att stanna, get used to it! Let it sizzle, to the frizzle, make your mouth stop drizzle.
Burgare 50/50 animalisk - 4 personer
Ingredienser
200 gr steksmet
200 gr nötfärs
1 1/2 dl tärnad gul lök
6 skivade, rivna eller hackade vitlöksklyftor
2-3 msk rapsolja till stekning
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
1 tsk saltsvartpeppar och chiliflakes efter smak
Gör såhär
1. Stek lök och vitlök i rapsolja på mellanhög värme tills den fått lite färg och blivit mjuk och go, 5-10 min.
2. Tillsätt sedan alla kryddor och låt steka med, rör om alltsamman ordentligt, 5 min, ta av och låt svalna.
3. Medans den stekta löken svalnar så blandar du färs och steksmet till en homogen smet.
4. Tillsätt sedan löken med kryddor, olja och allt.
5. Blanda väl och forma sedan dina burgare med rena händer.
6. Hetta upp 2 msk rapsolja i stekpannan igen och stek dina biffar till önskar färg på båda sidor.
Bygg din burgare med önskade tillbehör, servera med friterad eller ugnsrostad klyftpotatis, en schysst majjo eller burgardressing. Saltgurka och picklad lök passar också bra - Lycka till!