
Blomkål- & äppelsoppa med citronolja & örttopping
Recept från Louise Bondebjer
“Blomkål blir alltid uppskattat i soppa, även bland skeptiska barn - och vuxna! Här mixad tillsammans med en skvätt grädde och min favoritfrukt om hösten - det svenska äpplet.”
4 port
700 g blomkål (gärna stjälkbitarna också, men skölj bort ev jord först)
2 äpplen
1 gul lök, finhackad
2 msk smör eller olja
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde
Salt och peppar
Topping
Färska hackade örter, ta de du har till hands
En god olja, gärna med citronsmak
Gör så här
- Dela blomkålen och äpplena i bitar. Hacka löken.
- Stek löken gyllene i smöret.
- Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkål, äpple och smörstekt lök. Låt sjuda tills det är mjukt i ca 10-15 min. Häll ner grönsakerna i ett durkslag med en bunke under (spara buljongen).
- Mixa det kokta slätt i kastrullen. Häll på grädde och buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan het, strö över finhackade örter och ringla på lite olja.