
Äppelstekt karré i krämig sås
Recept från Marcus “Kocken på åkern” Nilsson
Helt underbar middagsrätt med äpple och karré i ljuv förening. Klassiskt potatismos och picklad kålrabbi som tillbehör sätter pricken över i. Stekt ostronskivling har vi tänkt här som vegetariskt alternativ, men valet är ju som alltid fritt! Annan svamp eller grönsak, vegobiffar eller kanske falafelbollar funkar självklart bra det också.
4 port
Picklad kålrabbi
2 kålrabbi
1 tsk äppelcidervinäger
½ tsk salt
Äppelstekt karré
500 g fläskkarré eller 200 g ostronskivling
Olja eller smör till stekning
2 syrliga äpplen
2 dl vatten
1 dl crème fraiche, iMat fraiche eller sojagrädde
Salt och peppar
Ev en skvätt soja
Potatismos
1 kg potatis
1,5 dl grädde iMat grädde eller sojagrädde
50 g smör eller raps- eller olivolja
Salt, peppar och gärna lite riven muskot
Gör så här
- Picklad kålrabbi: Ansa, skala och strimla kålrabbin. Vänd ihop den i en skål med en äppelcidervinäger och salt.
- Äppelstekt karré: Skiva karrén. Stek skivorna i matfett i en stor stekpanna tills de får en fin stekyta. Klyfta två syrliga äpplen och stek vidare i samma panna i ca en minut. Lyft upp äppelklyftorna och karréskivorna medan du gör såsen direkt i pannan.
- Häll på 2 dl vatten och 1 dl crème fraiche i pannan. Låt koka upp och smaka av med salt. Lägg tillbaka karrén och låt sjuda 5-10 min. Lägg tillbaka äppelklyftorna strax innan servering.
- Potatismos: Skala potatisen. Lägg ner den i kokande lättsaltat vatten och koka den mjuk, ca 20 min. Häll av vattnet och tillsätt grädde och smör. Stöt sönder potatisen med elvispen innan du startar den. Vispa sedan till önskad konsistens (inte alltför länge - då kan det bli klistrigt). Smaka av med salt och muskotnöt.
Vegofiera!
Stek ostronskivlingen runtom i smör eller olja på medelvärme ca 10 min. Bryn äpplena tillsammans med svampen någon minut mot slutet. Smaksätt gärna den vegetariska såsen med lite grönsaksfond eller soja för att få den mer mustig.