
Äppelsockerkaka med mördegscrunch
Recept från Milo Kalén, Kaka på Kaka
Den här äppelkakan går att variera i det oändliga. Istället för äpplen så ta päron och kardemumma eller plommon - eller varför inte nektarin! Mums mums mums...
1 kaka
1 stort ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gr smält smör + ½ dl varmt vatten
Crème fraiche-äpplen
6-8 st (beroende på hur stora de är)
1 dl crème fraiche
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Crunch
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
knappt 1 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
½ msk kanel
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°
- Tag en springform, ca 24 cm i diam, som du klämmer fast ett bakplåtspapper i.
- Vispa ägg och socker lite pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.
- Häll i det smälta smöret med det heta vattnet. Blanda allt lite snabbt. Häll smeten springformen.
- Kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda bitarna med crème fraiche, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över smeten.
- Crunch: Nyp samman ingredienserna till ett smul. Strö smulet, det s k crunchet, över äpplena. Baka kakan 20- 30 min i mitten av ugnen. Låt den svalna innan du skär i den.
Kakan håller fint flera dagar i kylen och den kan också frysas, men det har väl aldrig hänt att det blivit något över att frysa… ;-)