Äppelsockerkaka med mördegscrunch

Äppelsockerkaka med mördegscrunch

Recept från Milo Kalén, Kaka på Kaka

Den här äppelkakan går att variera i det oändliga. Istället för äpplen så ta päron och kardemumma eller plommon - eller varför inte nektarin! Mums mums mums...

1 kaka

1 stort ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gr smält smör + ½ dl varmt vatten

Crème fraiche-äpplen
6-8 st (beroende på hur stora de är)
1 dl crème fraiche
1 msk strösocker 
2 tsk vaniljsocker

Crunch
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
knappt 1 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
½ msk kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Tag en springform, ca 24 cm i diam, som du klämmer fast ett bakplåtspapper i.
  3. Vispa ägg och socker lite pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.
  4. Häll i det smälta smöret med det heta vattnet. Blanda allt lite snabbt. Häll smeten springformen.
  5. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda bitarna med crème fraiche, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över smeten.
  6. Crunch: Nyp samman ingredienserna till ett smul. Strö smulet, det s k crunchet, över äpplena. Baka kakan 20- 30 min i mitten av ugnen. Låt den svalna innan du skär i den. 

Kakan håller fint flera dagar i kylen och den kan också frysas, men det har väl aldrig hänt att det blivit något över att frysa… ;-)

Föregående Hamburgare med halloum

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

Mylla hjälper producenten att få rätt betalt för sin mat. Därför tar vi betalt separat för att packa och leverera maten hem till dig. Läs mer här