Äppelpaj med vaniljsås - Mylla

Äppelpaj med vaniljsås

Recept från Louise Bondebjer, ur boken Naturens skafferi, (Kakao Förlag, 2018) Foto: Tine Guth Linse

“Äppelpajer av olika slag hör verkligen hösten till. Härlig äppelsmak och frasig pajdeg - det här är nog min favoritäppelpaj. Och så blir den så otroligt vacker!”

Pajdeg
200 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
Ca 4 medelstora äpplen
100 g smör
1 dl råsocker

Vaniljsås
1 vaniljstång
5 dl mjölk, 3%
5 äggulor
1 ½ dl strösocker
3 msk maizena (majsstärkelse)
25 g smör

Gör så här

  1. Pajdeg: Tärna mjölet i en skål. Tillsätt mjöl och vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Låt stå svalt ca 20 min. Sätt ugnen på 220°.
  2. Nagga pajskalet och grädda ca 20 min tills det fått lite färg.
  3. Fyllning: Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i ett vackert mönster i det varma pajskalet. Smält smöret och pensla äppelskivorna med det. Strö över sockret. Grädda pajen 15-20 min tills äpplena har fått fin färg. Pensla med smör ett par gånger under gräddningen.
  4. Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och häll på mjölken. Låt koka upp. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt med elvisp. Häll ner det i en annan kastrull och sjud under omrörning tills såsen tjocknar ordentligt. Var aktsam så det inte kokar eller bränner i botten!
  6. Sila sedan ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa såsen slät. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Vispa tills såsen är slät och fin. Låt svalna och ställ in i kylen. Servera vaniljsåsen till den ljumna pajen.
Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.