Råvaran: Yoghurt - Mylla

Råvaran: Yoghurt

Yoghurt, den mångsidiga frukosträddaren, såsbasen och mellanmålet! Namnet kommer från det turkiska ordet ”yoghurmak” som betyder ”göra tjockare”. Människor har syrat mjölk med yoghurtkultur i tusentals år.

Flitiga bakterier

Yoghurt görs på mjölk och yoghurtkultur, nämligen de två mjölsyrebakterierna Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus och Streptococcus salivarius subsps. thermophilius. Yoghurtkulturen trivs bäst när det är 42°C, därför hålls mjölken vid den temperaturen tills yoghurten är klar. Därefter gäller det att kyla produkten. Om du en varm sommardag äter yoghurt utomhus kan du uppleva den surare mot slutet, det är för att syrningsprocessen startat upp igen!

En god idé för laktoskänsliga

Är du känslig för laktos? Yoghurt kan då fungera bättre än vanlig mjölk. I processen äter yoghurtbakterierna upp laktos och skapar mjölksyra, vilket gör att mjölken blir surare. De bildar också en del andra ämnen som gör att yoghurt smakar just som yoghurt och inte till exempel filmjölk.

Den som är intolerant mot stora mängder färsk mjölk kan därför lättare tåla yoghurt, men vi råder såklart den laktoskänslige att testa en mindre mängd till en början.

Vår favorityoghurt från Furumossen


Vår yoghurt kommer från Furumossen och är perfekt om du gillar krämig yoghurt. Toppen till bär, som kall sås, med lite honung eller granola. Våra kunder gillar den lika mycket som vi, komplettera din Gårdskasse med Furumossens Rediga yoghurt här.
Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.