Susanna Bill - Mylla

Susanna Bill

Namn: Susanna Bill
Bor: i Lund
Familj: man, tonårsdotter, labrador och bonusfamilj
Gör: lagar mat, skriver kokböcker och håller på att starta upp Susannas Kök mat&innovation i centrala Lund
Sociala medier: @susannaskok 

Susanna Bill är en smaksäker, driven och nyfiken person som vill att alla ska förstå kraften i hälsosam och god mat. 2015 kom hon trea i Sveriges Mästerkock och då bestämde sig hon för att satsa på mat på heltid. Med bakgrund som civilingenjör och med passion för innovation är det inte överraskande att hon gör saker på ett nytt sätt och baserar sin matlagning på den senaste forskning som finns inom området. “Vegoflex” är hennes andra kokbok. 

Lär känna Susanna Bill

Berätta mer om din bakgrund, hur hamnade du i köket? 
Jag bodde i Indien som tonåring. Där väcktes mitt intresse för mat och smaker och sedan dess har jag alltid velat vara i köket. 2015 kom jag 3a i Sveriges Mästerkock och bestämde mig för att satsa på maten fullt ut istället för den karriär som civilingenjör som jag hade haft. Sedan dess  gör jag catering, skriver kokböcker med fokus på mat och hälsa, håller kurser och ger inspirationsföreläsningar – kort sagt lever min dröm! 

Mycket av dina recept bygger på forskning, berätta lite om det. Varför tycker du det är viktigt? 
Jag har nog egentligen alltid varit intresserad av mat och hälsa. När jag fick möjlighet att tillsammans med forskare i världsklass att utveckla recept som verkligen gör gott insåg jag hur mycket vi faktiskt kan påverka hälsan både positivt och negativt med det vi äter. Jag tycker att det är viktigt med medvetna val – ibland äter vi bara för att njuta men i vardagen handlar det ju också mycket om att tanka kroppen med sånt som den mår bra av. Viktigt att tänka på tycker jag. 

"Att utgå från genuin kunskap känns viktigt i en tid när nya mer eller mindre väl underbyggda rön dagligen publiceras i olika medier."


Vilket är ditt bästa tips för att äta i säsong och för hälsan?
Äta i säsong: sommaren är säsongen för mjuka råvaror som sallad, bär, grönsaker, plommon ovan jord och vintern handlar mer om hårda råvaror – många under jord.  

Några snabba tips för hälsan:

  • dra ner på det röda köttet och låt allt på tallriken spela huvudrollen
  • ät mycket fibrer
  • ju fler färger desto bättre
  • satsa på fet fisk och rapsolja för omega3
  • ät syrade grönsaker och dressa sallader med vinäger
  • ät så hela strukturer som möjligt – hellre en hel apelsin än juice. 

 

Har du något tips för att förenkla i matlagningen i vardagen?
Ha grejer som kokta linser, rotfrukter, någon god ost, smör och ägg på lut hemma: koka grytbaser som kan användas både till grytor och soppor och frys in, och framför allt: låt inte recept styra dig utan se dem som inspiration och lär dig lita på sina egna smaklökar. 

Recept från Susanna Bill

Se fler recept av Susanna i hennes kokbok Vegoflex

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.