Råvaran: Rotselleri

Råvaran: Rotselleri

En gropig yta och en rent av oformlig kontur. Det kan vara lätt att avskräckas av rotsellerin, men ge den en chans och den kommer överraska dig!

Mångsidig och nyttig delikatess
Rotsellerin är fantastisk i:

  • wok
  • grytor
  • som ångkokta stavar till fisk
  • gratinerad med ost
  • ugnsbakad hel rotselleri

Dessutom är det en riktig näringsbomb med bland annat fibrer, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, folat, B-vitaminer (B1, B2, B3 och B6), fosfor, kalcium, magnesium, kalium, selen och zink.

Gamla anor
All selleri kommer från Asien, men den har funnits vid Medelhavet i över 3000 år. Förutom rotselleri finns också andra sorter så som blekselleri (stjälkselleri/bladselleri) och kinesisk selleri. 

Förvaring
Rotselleri kan hålla länge om den förvaras svalt, strax över fryspunkten. I rumstemperatur håller den dock bara ungefär en vecka.

Två av våra bästa recept för rotselleri
Ugnsbakad rotselleri
Den här rätten är jättegod på egna ben och dessutom bekväm eftersom nästan hela tillagningen sker i ugnen. 

Kaneldoftande morotsgryta med helbakad rotselleri
Matig, kryddig och precis lagom het gryta med fin smak av citrus, kanel och saffran, serverad vi den med helbakad rotselleri.

Föregående Råvaran: Lök
Nästa Susanna Bill

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

Mylla hjälper producenten att få rätt betalt för sin mat. Därför tar vi betalt separat för att packa och leverera maten hem till dig. Läs mer här