Råvaran: Torkade kryddor - Mylla

Råvaran: Torkade kryddor

Många kryddor odlas i tropikerna och sånt vi ser som smak-klassiker är svårt att få till på våra nordliga breddgrader. Vanilj-orkidén kan till exempel inte pollineras av våra svenska bin utan måste handpollineras. Det finns dock en hel del sorter som blir väldigt fina även i Sverige. Speciellt när de vuxit på Österlen som får fler soltimmar än Medelhavet! Vi har faktiskt också en stor mängd inhemska växter som hamnat i skymundan lite, men nu lyfts igen av producenter som Österlenkryddor. Vad sägs om libbsticka, kyndel, senapsfrö, torkade rosblad eller kvanne?

Människan har använt kryddor mycket länge, arkeologer har hittat spår av kummin i utgrävningar från 6000 år sedan. Men handeln med kryddor var monopoliserad av olika grupper fram till 1700-talet.

Torkade kryddor är ätliga delar av växter som fått torka för att sen ge framförallt smak men ibland också färg till mat. Salt räknas strikt sett inte som en krydda eftersom det är en mineral. Kryddor används också som medicin, som färgämnen och i parfymtillverkning.

Kalltorkning av kryddor är en långsammare process än varmtorkning, men i gengäld behåller kryddorna mer av sin vackra färg och smak. Österlenkryddor jobbar bara med kalltorkning vilket vi tycker är toppen!

Hur ska de förvaras

Torkade kryddor vill ha det svalt och mörkt, därför är den klassiska kryddhyllan ovanför spisen tyvärr inget vidare. Om du har möjlighet kan det vara ett bra alternativ att rensa en låda och förvara kryddorna där istället.

 

 

 

Visste du att:
Kryddorna på bilden är kanske inte de vanligaste, men alla tre har sina goda egenskaper! Lavendel fungerar bra som både smaksättare på socker, i baket och i linneskåpet. Kamomill kan användas till ett koffeinfritt te, som enligt vissa källor främjar sömnen. Libbsticka är en vanlig ingrediens i buljong.
Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.