Råvaran: Sötpotatis

Råvaran: Sötpotatis

Sötpotatis är vid det här laget ingen nyhet för oss svenska konsumenter. Men att ni skulle få se den i Myllas gårdskasse var kanske inte helt väntat. Den sötpotatis vi hittar i butiken är importerad huvudsakligen från Sydamerika, USA och Kanada. Trots namnet är den inte direkt släkt med potatis utan planteras med sticklingar eller rotade sticklingar istället för som knölar. Därefter växer de med en ranka längs med marken. Sötpotatisens goda smak och höga halter av vitaminerna A och C samt karotenoider och antioxidanter gör den till en ny favorit på matbordet.

Användningsområdena är många. Allt du vanligtvis gör med vanlig potatis fungerar såklart, men även att koka och mixa ner istället för kikärter till en hummus är supergott, eller som vi gjort här - baka den i ugnen tillsammans med en hel gul lök och mixa till en kräm att klicka på tacos. Krydda med örter, äppelcidervinäger och salt så är du hemma.

Föregående Veggivore Cecilia Vikbladh
Nästa Sofia Tronêt Fernberg

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

Mylla hjälper producenten att få rätt betalt för sin mat. Därför tar vi betalt separat för att packa och leverera maten hem till dig. Läs mer här