Råvaran: Rödstrimma - Mylla

Råvaran: Rödstrimma

Hand upp om du också ofta tänker att du borde äta mer fisk! Med jämna mellanrum rasar rapporter om problemen med fisket in, och det är lätt att känna att det är svårt att välja rätt fisk. Sån tur då att Gårdsfisk har börjat med hållbar odling, så att det blir enkelt att välja ett lokalt och hållbart alternativ!

Rödstrimma är en av de sorter de odlar på gården utanför Kristianstad, och det är kanske inte ett namn du känner igen, men det är faktiskt en av världens vanligaste matfiskar. Den finns som både Röd och Svart Rödstrimma, och det är samma fisk - bara med olika färg utanpå. I naturen är Rödstrimma en varmvattenlevande sötvattenfisk, vilket förklarar att den är vanlig i Afrika och Asien men ovanlig här i Sverige. 

Rödstrimma till middag

Rödstrimma fungerar bra i recept där du annars skulle använda torsk, abborre eller gös. Fisken har vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt, och en saftig filé. Fisken har en vacker marmorering, det är därför den har fått det svenska namnet rödstrimma. Rödstrimma är med sin milda smak en fisk som passar såväl med koriander och lime som med pepparrot och brynt smör. Till sommaren blir den perfekt på grillen, gärna helgrillad!

 

Rödstrimma som hållbart alternativ

De vanligaste matfiskarna i Sverige är alla rovfiskar, som odlas i hav och sjö, det betyder att oavsett om de har odlats fram, som den allra vanligaste vardagsfisken, så har de ätit mer fisk själva än vad du får på tallriken. Gårdsfisk har istället valt att jobba med andra arter, för att kunna lösa den grundläggande miljöproblematiken. 

Den viktigast egenskapen är förstås att de är goda att äta, och de är vanliga matfiskar i andra delar av världen. Några andra egenskaper är att de är allätande så att de kan äta en vegetabilisk kost (förhoppningsvis snart odlad på skånska åkrar), de är robusta så att de inte blir sjuka och som varmvattenlevande arter växer de fort så att den totala energiåtgången för att odla fisken blir mindre. Genom att de är sötvattenarter kan spillvattnet spridas på åkrarna som bevattning och gödning, och från bassängerna kan de heller inte rymma och påverka vilda populationer. 

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.