Råvaran: Ramslök - Mylla

Råvaran: Ramslök

Ramslöken är en av de första primörerna som tittar upp ur jorden på våren. Redan i mars börjar de första rapporterna om ramslök dyka upp här i Skåne. Den är populär hos många kockar och smakar som en blandning av gräslök och vitlök. 

Ramslöken växer vilt från Skåne upp till Uppland, och oftast i lövskog och trivs bäst i kalkhaltig, fuktig och mullrik jord. Den kan vara svår att plantera in, men när den trivs så sprider den sig gärna och bildar stora mattor. Ramslöken blommar med vackra, vita och stjärnformade blommor. 

Säsong för att plocka ramslök

Ramslöken börjar titta upp i mars eller början av april i Skåne och bladen skördas helst innan blomningen börjar i juni. Växten påminner om liljekonvaljen, men den ska du inte äta då den är giftig! Om du är tveksam, gnugga lite på bladen. Om du då känner en tydlig lökdoft är det ramslök och fritt fram att plocka och äta - om du inte bor i Blekinge, för där är den fridlyst. 

Ramslök i matlagning

Det är bladen på ramslöken som oftast används i matlagningen, men senare på säsongen kan fröställningarna som bildas efter blomningen användas för inläggning. Ramslökens arom sitter i växtsaften, så ett bra tips är att mixa eller finhacka bladen. Bladen är känsliga för värme, så tillsätt ramslöken så sent som möjligt i tillagningen. 

Du kan med fördel göra en kall sås med ramslök eller en ramslöksolja genom att mixa ramslöken med lite olja, så får du en härligt knallgrön olja att droppa över din sallad, pasta eller risotto. 

Ett annat sätt att spara ramslöken är att frysa den, eller att göra ett ramslökssalt: 

  • Mixa ramslök och salt
  • Bred ut på ett bakplåtspapper och låt torka
  • Förvara i en tättslutande burk

Recept på ramslök

Här hittar du ett recept på Ramslökspesto

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.