
Råvaran: Rabarber
Rabarbersaft, syréndoft i luften, skolavslutning! Så går i alla fall våra associationer när vi tänker på rabarber!
Vad är rabarber egentligen?
Rabarber är en art i familjen slideväxter. Rabarbern är en grönsak även om sättet den oftast används gör att det är lätt att tänka att det är en frukt. Det är bara stjälkarna på rabarbern som är ätliga. Hela rabarbern innehåller oxalsyra men i bladen är det så mycket att de bara är att lägga på komposten. Förutom en rejäl dos c-vitamin är rabarbern är ganska näringsfattig.
Rabarbern skördas bäst under försommar och sommar, den rabarber du hittar i Sverige innan maj har högst troligt vuxit i ett växthus, antagligen utomlands.
Vad använder man rabarber till?
Syran i rabarbern gör den behöver sötas ordentligt vid tillagning. Testa att söta med jordgubbar eller annan söt frukt för att väga upp.
Rabarber är gott i bakverk och saft, men också mat! Den gör sig bra i till exempel chutney till fet fisk, på Bornholm är rabarberkompott och rökt sill en klassiker! Andra smak-kompisar till rabarber är rosmarin, ingefära, blåbär, hallon och svarta vinbär.
Hur förvaras den
Rabarber förvaras bäst i kylskåp eller fryst. Den vill inte ligga i rumstemperatur, då torkar den ut och blir riktigt tråkig.
Tips! Syran i rabarber fäller ut aluminium, så man bör undvika att laga till rabarber i aluminiumkastruller (eller åtminstone inte göra det regelbundet), och inte använda aluminiumfolie på rabarberrätter.