Råvaran: potatis - Mylla

Råvaran: potatis

Potatis, pärer eller pantoffler - kärt barn har många namn! Det är en av världens viktigaste stapelvaror och kan varieras i oändlighet. Nykokt färskpotatis är ju en delikatess, potatissoppa värmer gott, ugnsstekta klyftor eller pommes frites är gott till det mesta, ett krämigt potatismos är ljuvligt och som chips är de svåra att låta bli. 

Potatis kommer i många sorter, och eftersom den går att spara länge med rätt förvaring kan den ätas med gott samvete året runt. 

Variation med olika sorters potatis

I Sverige odlas hundratals olika sorter, alla med olika egenskaper, smaker och utseende. Oftast pratar vi om fast eller mjölig sort, men de delas också upp i fyra andra grupper baserat på när de skördas: 

  • Primörpotatis: Potatis som förgrotts och odlats under plast- eller vävtäckning och skördas med grön blast och skal som inte är moget.
  • Färskpotatis: Potatis som skördats före fullständig mognad för försäljning direkt efter upptagning. Skalet kan lätt avlägsnas utan skalning.
  • Sommarpotatis: Potatis som skördats skalmogen eller praktiskt taget skalmogen avsedd för försäljning direkt efter skörd.
  • Vinterpotatis: Potatis som mognat och bildat fast skal och är lämplig för lagring innan försäljning.

De vanligaste och mest kända sorterna är kanske Bintje och King Edward, och från Orupsgården där vi hämtar en del av vår potatis hör även Asterix, Solist, Melody och Ditte till vanligheterna. Bilden ovan kommer från skörden hos Lackalänga PLB som odlar runt 20 olika sorter. 

Visste du dessutom att potatis även är släkt med både tomat, aubergine och tobak?

Nyttigt med potatis

Potatisen har fått ett oförtjänt dåligt rykte. I själva verket är den en ypperlig basföda och enligt Livsmedelsverkets analyser kan potatis klassas som "källa till vitamin C, vitamin B6 och kalium enligt EU:s definitioner, samtidigt som innehållet av sockerarter och naturligt salt i potatis var lågt". Det skiljer en del mellan olika sorter och beroende på hur potatisen är lagrad, men att den är full av nyttigheter råder ingen tvekan om. 

Extra nyttig blir potatisen om du äter den med skalet på. Potatisskal är nämligen rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin - se där en bra anledning att slippa skala potatisen när du ska göra ugnsstekta klyftor! Eller varför inte spara skalen och fritera, som ett gott och krispigt tillbehör eller snack?

Potatis innehåller dessutom serotonin, vilket är ett ämne som gör oss både lugnare och gladare. 

Potatisens historia

Vår älskade knöl har en lång historia och med ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan 8000 f.Kr. Den kom till Europa på 1530-talet och tros ha kommit till Sverige via soldater som kom hem från trettioåriga kriget, och blev populär på 1800-talet - kanske delvis för att man upptäckte att den var bra att göra brännvin på! Brännvinsbränningen förbrukade stora mängder spannmål, som man då så väl behövdes för brödbakning. Det var Eva De la Gardie som redogjorde för hur potatis kunde användas istället. Hon visade också att potatis var en användbar bas till stärkelse och puder (potatismjöl), och bland annat på grund av detta invaldes hon som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien.

Förvaring av potatis

Potatis ska förvaras mörkt, svalt och torrt. Spara dem gärna i kylskåpet och låt dem ligga i påsen de levereras i. 

Recept

Sugen på att laga nya rätter med potatis? Här hittar du recept med potatis som viktig råvara, och för att koka potatis som ett proffs så hittar du bästa tipset här

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.