Råvaran: palsternacka - Mylla

Råvaran: palsternacka

En av vinterns rotfruktsfavoriter är palsternacka. Med sin milda, söta och karakteristiska smak är den populär att ugnsrosta tillsammans med andra rotsaker, men den är också god både i ett mos, en gryta, som råkost i en sallad eller som soppa. Dessutom gör den söta smaken att den passar fint i bakning!

Palsternacka har en lång historia och odlades redan i antikens Grekland. Den är beskriven i Sverige på 1500-talet, men tros ha odlats långt tidigare. Under medeltid och renässansen var den mycket populär i Sverige och vissa anser att den en gång i tiden var minst lika viktig som potatisen. Idag finns den både som vild och odlad, men det är förstås den odlade vi hittar i butikerna och här hos oss på Mylla. 

Inte nog med att palsternackan är god, den innehåller också viktiga fibrer och mineralämnen som till exempel kalium, fosfor, kalcium, magnesium och vitamin C, E, B1, B2, B6 och folacin. 

Palsternackan förvaras bäst i kylen, gärna i en plastpåse med hål eller under en fuktig handduk så håller den längst. 

    Föregående Råvaran: Honung

    Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

    Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

    Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

    På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.