Råvaran: Öl - Mylla

Råvaran: Öl

Text: Lucero Olivares

Öl är inte en råvara egentligen, men så länge människan har odlat spannmål har vi också bryggt öl. Denna jästa brygd har en historia som sträcker sig mer än 10 000 år (!) tillbaka. Idag finns fler sorters öl än någonsin, inte minst då många hantverksbryggerier i både Skåne och resten världen tar ut svängarna i ölkonsten.


Ölhistoria

Det mest populära sädesslaget i öltillverkning idag är korn, som även är bland de första sädesslag som kultiverats av människan. På vissa håll i världen ska tidig öltillverkning vara ett resultat av att man blötte upp hårda, platta kornbröd i vatten som sedan kunde komma att jäsa. Avsiktlig öltillverkning kan spåras till nuvarande Iran, där det hittats ölsten (en infällning som sker i bryggprocessen) i sprickorna av en 6000 år gammal sumerisk lerkruka.


Vad gör öl till just öl? 

Vatten, korn, humle och jäst utgör grundråvarorna vid ölbryggning, vilket också gör valet av dessa avgörande för hur ölet sedan smakar och ser ut. Historiskt sett har vattenkvaliteten haft stor betydelse och varit en av de främsta anledningarna till att vissa länder och distrikt förknippas med särskilda ölstilar. Hårt vatten med högt pH-värde bäddar lite extra fint för mörkt öl, medan mjukt vatten med lågt pH-värde gör sig gott till ljust öl. Nuförtiden kan bryggaren justera till önskat pH-värde i vattnet, vilket gör att de flesta typer av öl kan bryggas var som helst i världen.

Jäsningsprocessen i sig har stor betydelse för ölets karaktär eftersom det är under den som många av ölets aromer utvecklas. Så kallad underjäsning av öl – där ölet får jäsa långsamt i svalare temperaturer – producerar ofta ett öl med renare och mjukare smaker, så som lager. Överjäsning, som sker under kortare tid vid högre temperaturer, producerar istället lite mer fruktiga och komplexa aromer, så som hos en brittisk ale. Spontanjäst öl som lambic domineras ofta av kraftiga syror, stallighet och olika slags fruktighet.

Adderar man annat smått och gott i processen – något som inte är ovanligt hos hantverksbryggerierna idag – påverkar även dessa ingredienser ölets karaktär.


Folköl, lättöl och alkoholfri öl – vad är det? 

I Sverige klassas öl olika beroende på alkoholhalten, där allt med över 3,5 volymprocent klassas som starköl. I övrigt gäller följande: 

  • Folköl – upp till 3,5%
  • Lättöl – upp till 2,25%
  • Alkoholfri öl – upp till 0,5%

Dessa ölsorter med lägre alkoholhalt produceras på lite olika sätt. För just lättöl – som är en nästintill exklusivt nordisk företeelse – har man utvecklat en särskild metod som heter springmäskning. Det är tack vare den som lättölen får gott om kropp och fyllighet, låg alkoholhalt till trots. Inne bland våra tillval hittar du en rad olika lättöl från lokala hantverksbryggerier.


Förvaring och servering av öl

Ska du spara öl till ett senare tillfälle kan det vara bra att skippa kylen och ställa det nånstans där det är svalt och mörkt, gärna med temperaturer på 7–13 grader.

För servering av öl rekommenderas lite olika temperaturer beroende på ölslag för bästa smakupplevelse. En veteöl sägs visa sig från sin bästa sida vid ungefär 8 grader, en ljus lager gör sig bäst vid 8–12 grader och en ale vid 10–12 grader. Mörkare öl öppnar upp sig vid lite varmare temperaturer från 12 och upp till 16–18 grader för en Porter eller Stout.


Kolla in vårt Tillvals-sortiment för att se vilka goda lokala humledrycker vi har just nu!

Föregående Råvaran: kål
Nästa Råvaran: Ströbröd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.