5% rabatt på ordrar över 1500 kr. 10% rabatt på ordrar över 2000 kr.
5% rabatt på ordrar över 1500 kr. 10% rabatt på ordrar över 2000 kr.
Råvaran: Morot - Mylla

Råvaran: Morot

Morot är verkligen en riktig grönsakshjälte! Det finns få grönsaker som har så sunda egenskaper som just denna knapriga godsak. Det är kanske något som som är resultatet av att den inte är vildväxande utan något som vi människor förädlat. 

Vilken färg har en morot?

Ok, vi börjar enkelt tänker du. Men moroten behöver faktiskt inte vara orange. Den kan också vara vit, gul, röd och lila. 

När är morötter i säsong?

De flesta ser morot som något som borde finnas i kylskåpet den största delen av året. Men önskar man svenska spröda och färska morötter så är det juni till september som gäller. Självklart går det att få svenska morötter större delen av året, men då är den lagrad. 

Är morötter en frukt eller en grönsak?

Moroten är en grönsak. Men är det inte en rotfrukt? Jo, men rotfrukter är en form av grönsak. Men med det sagt så klassar faktiskt EU morot som en frukt. Anledningen är att de annars inte skulle kunna erkänna morotsmarmelad som marmelad. Snurrigt? Det är en grönsak helt enkelt. 

Hur förvarar man morötter?

Morötter ska förvaras svalt och helst i en påse med små hål. Så använd kylskåpet och en plastpåse så håller de längre, i två till tre veckor. 

För att undvika att de blir så där mjuka, skär av blasten om den fortfarande är kvar, och toppen innan du lägger dem i kylskåpet. 

Skulle de bli mjuka i kylskåpet så är det fortfarande möjligt att göra upplivningsförsök genom att lägga dem i en skål med iskallt vatten. 

Fler morotstips:

Svinntipset: Pesto på morotsblast
5 sätt att skära en morot

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.