Råvaran: Microgreens och skott - Mylla

Råvaran: Microgreens och skott

Text av Lucero Olivares

Att de är små, lättodlade och såväl goda som nyttiga gör microgreens – även kallat mikroblad eller skott – till ett enkelt och välkommet inslag i all möjlig typ av mat. Blanda dem i sallader och smoothies eller varför inte låta några få sitta som pricken över i:et i en mustig gryta?

Microgreens är vad vi kallar en salig blandning skott av olika slag, exempelvis från rädisor, solros och ärtor, som ofta figurerar hos vår producent Vegostan.

I en plantas liv sägs microgreen-stadiet vara det mest näringsrika, med upp till 4-5 gånger mer nyttigheter – framför allt vitaminer och antioxidanter – än en mogen planta och 2–3 gånger mer än en planta i grodd-stadiet. Dessutom är microgreens ganska lättskötta och glada så länge de får bra med ljus. Därför an de skördas och avnjutas året runt.

Microgreens i mat

De lätta, fina smakerna gör att dessa söta små mikroblad gör sig bra i allt möjligt gott. Frukostmackan eller -omeletten piffas lätt upp med några nätta microgreens, medan rikare rätter som grytor och soppor får en fin fräschör och färgklick av en näve full på. Favoritskotten gör sig även goda i smoothies och såväl enkla som mäktigare sallader.

Förvaring av microgreens

Skölj dina microgreens med lagom friskt vatten och torka sedan försiktigt av dem genom att lägga dem mellan två pappershanddukar eller en handduk. När de är torra kan du lägga dem i en plastbehållare med lock i kylen, där de håller ungefär en vecka.

Föregående Grattis Mylla 1 år!
Nästa Råvaran: Blåbär

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.