Råvaran: Mangold - Mylla

Råvaran: Mangold

Mangold är en riktig supergrönsak och är dessutom en av de mest lättodlade grönsakerna, faktiskt fungerar det bra inomhus också för den som råkar bo på femte våningen mitt i stan. 

Har du hört talas om grönsaker som som romersk spenat eller bladbeta? Då är det mangold det pratats om, då det finns flera namn på denna härliga bladgrönsak. Den är släkt med röd- och sockerbeta men till skillnad från sina släktingar så är det bladen som i första hand äts. Den kan ätas och tillagas på samma sätt som spenat. Karakteristiskt för nästan alla sorters mangold, och det finns en hel del, är att den har röda eller gula bladskaft som ser ut som nerver på bladens undersida. 

Bra för skelettet, ögonen och mot depression

Mangold innehåller mängder av näringsämnen. Dock ska du vara försiktig att äta för mycket av den då mangold också innehåller förhållandevis höga halter av oxalsyra. Denna kan irritera magen och tarmkanalen om man får i sig det ofta eller i allt för stora doser. För att minska halten av oxalsyra är det en bra idé att tillaga bladen då oxalsyran späds ut. 

Denna bladgrönsak har gott om ämnena lutein och zeaxanthin, två så kallade karotenoider som i tester visat sig kunna skydda ögat mot skadliga åldersförändringar. Mangold innehåller också magnesium vilket hjälper kroppens energi– och proteinomsättning men har också visat sig kunna hjälpa mot ångest och depression. Sist men inte minst vill vi nämna att mangold också innehåller ordentligt med vitamin K, som är viktig för kroppens förmåga att bygga ben. 

Så ät mangold för att minska benskörhet, depression och en bättre syn senare i livet.

Förvaring av mangold

Mangold är känslig för värme och uttorkning och slokar lätt. Den har därför kort hållbarhet och bör förvaras i kylen, gärna i plast. Vill du frysa din mangold kan du skära bladen i grova strimlor, doppa dem i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i en påse som läggs i frysen.

Säsong

I skåne kan mangold skördas från juni och ibland ända fram i november.

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.