Råvaran: kyckling - Mylla

Råvaran: kyckling

Kyckling är en av våra allra mest älskade råvaror, och det är inte så konstigt! Förutom att vara ett magert och proteinrikt kött, som går att variera i all oändlighet så är det också ett klimatsmart alternativ till rött kött. 

Förutom protein, så innehåller kyckling också flera nyttiga näringsämnen och mineraler, bl a B-vitaminer, järn, zink, magnesium, selen och D-vitamin. Det mesta av fettet (och därmed också smaken) sitter i skinnet. 

En av de stora fördelarna med kyckling är de många sätt man kan tillaga kyckling. Allt från att helsteka kyckling eller grilla kycklingben, till att koka grytor eller använda kycklingfärs. 

Recept med kyckling

Kyckling är ett hållbart alternativ

Att välja kyckling, speciellt då svensk kyckling, är också ett klimatsmart alternativ. Produktionen av kyckling genererar betydligt mindre utsläpp av växthusgaser, och listas ofta som ett av de mest klimatsmarta kötten i olika undersökningar. Att dessutom välja svenskt gör det ännu mer hållbart. Kycklingen i Myllas gårdskassar kommer från Ebbatorps fågel, som är mycket engagerade i hållbarhet och dessutom värnar om sina kycklingar och ger dem ett bra liv. 

Innertemperatur för kyckling

Det är viktigt att kycklingen är helt genomstekt när du äter den. Prova att skära med en kniv i kycklingen och titta på köttsaften - den ska vara helt klar och då är kycklingen färdig. Ännu säkrare blir du om du använder en köttermometer för att mäta hur varm kycklingen är, och dessa innertemperaturer gäller för kyckling:

  • Hel kyckling 82˚C (intill benet)
  • Kycklingfilé 72˚C
  • Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
  • Kycklinglår 82˚C (intill benet)
  • Kycklinglårfilé 72˚C
  • Kycklingspett med lårfilébitar 72˚C
  • Kycklingvingar 82˚C

Viktigt med hygienen när du lagar kyckling

Det är alltid viktigt med hygienen vid matlagning, men extra viktigt när du lagar kyckling. Orsakan är campylobacter, en bakterie som finns naturligt i tarmen hos flera djur och en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av livsmedel. 

Hygientips för hantering av kyckling

(källa: Livsmedelsverket)

  • Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat och alltid direkt efter att du rört rått kött och kyckling eller tagit i använda knivar och köksredskap samt  förorenade skärbrädor och bänkytor. Torka händerna torra med ren handduk eller med hushållspapper.
  • Håll isär rått kycklingkött och andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.
  • Skölj inte kycklingen under vattenkranen. Stänk med campylobacter kan då spridas till mat, redskap och ytor.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat. 
  • Använd lagom stark vattenstråle när du tvättar händer eller sköljer smutsiga skärbrädor och redskap för att undvika stänk till ytor, andra livsmedel i köket och till dig.
  • Håll rent på arbetsbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper - inte disktrasan.
  • Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den.

 

 

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.