Råvaran: kalkon - Mylla

Råvaran: kalkon

Kalkonkött är inte lika vanligt i Sverige som t ex kyckling, men fler och fler börjar nu få upp ögonen för detta klimatsmarta livsmedel. Att helsteka en kalkon i ugnen till jul eller andra storhelger är ett festligt sätt att bjuda på mat till många.

Köttet från en kalkon är dessutom proteinrikt och innehåller de flesta av de näringsämnen vi behöver få i oss. Det är också magert, och det betyder att du genom att äta kalkon får i dig mindre av det mättade fettet som normalt finns i kött.

Hur tillagas kalkon på bästa sätt?

När du tillagar både kött, fisk och fågel är det bästa tipset att använda en stektermometer för att mäta innertemperaturen på köttet. På så sätt blir det enklare att få ett saftigt kött. Mät alltid i mitten av den tjockaste delen på köttet. Ofta blir det bäst om du tar bort köttet från värmen ett par grader innan måltemperaturen, och sedan låta köttet vila en tid inslaget i folie tills den når rätt temperatur. Köttsaften ska vara helt klar när köttet är färdigstekt.

Rätt innertemperatur för kalkon

Kalkonbröst: 70 grader
Ovanlår: 75 grader
Vinge: 75 grader

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.