Råvaran: Jordgubbar - Mylla

Råvaran: Jordgubbar

Vad är väl en sommar utan svenska jordgubbar? Gubbarna har en lång historia, är fyllda med nyttigheter och njuts bäst solvarma. 

Detta älskade bär räknas egentligen inte som ett bär, utan är ur vetenskaplig synvinkel ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. Om man ska vara helt korrekt är den alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten - men i dagligt tal brukar de flesta ändå räkna det som bär. Jordgubben är faktiskt det enda bäret eller frukten som har sina frön på utsidan av frukten, och varje jordgubbe har ungefär 200 frön. 

I Sveriges skördas cirka 20 000 ton jordgubbar varje år. Det blir ungefär 3-4 liter jordgubbar per person och år - och om vi gissar tror vi att de flesta äts under midsommarhelgen! Odlingarna finns över hela landet och är störst i Skåne, Blekinge och Kalmar-området, och säsongen brukar börja i slutet på maj i Skåne.

De svenska jordgubbarna har en alldeles särskild smak. Det är våra långa ljusa sommardagar och våra svala nätter som gör bären söta och smakrika. Det finns förstås en mängd olika sorters jordgubbar, förädlade för att kunna skördas under en längre säsong och med olika färg- och smakegenskaper. 

Så förvarar du dina jordgubbar

Jordgubbarna håller bättre om de förvaras svalt, så ha dem gärna i kylen men ta fram dem i god tid innan servering, för i rumstemperatur smakar de mer. Låt skaftet sitta kvar ända tills du ska äta dem. Du behöver egentligen inte skölja svenska jordgubbar om de inte har jord på sig, och om du ska skölja dem är det extra viktigt att skaftet sitter kvar - annars försvinner en del av smaken. 

Nyttigt med jordgubbar

Det är inte bara gott med jordgubbar, utan också väldigt nyttigt. Jordgubbar innehåller till exempel mer c-vitamin än apelsin! Förutom vitaminerna har de också gott om flera olika anti-oxidanter, mycket fibrer och b-vitamin.

Enligt aktuell forskning har ellagssyra, en av anti-oxidanterna i både jordgubbar och hallon, visat kraftfulla anticarcinogena effekter i olika former av cancer. Det finns också studier som visar att jordgubbar har en positiv påverkan mot kolesterol. 

Forskningen om jordgubbens exakta effekter pågår fortfarande, men vi kan konstatera att vi kan njuta av dem i stora mängder utan att ha dåligt samvete!

Jordgubbens historia

Den moderna jordgubben har en lång och spännande historia. Det är en hybrid som odlades fram i Frankrike runt 1740-talet. Den är en korsning mellan scharlakanssmultron från  Nordamerika, kända för sin smak, och jättesmultron Chile och som hämtats till Frankrike av Amédée-François Frézier för sin storlek. Det tog dock ett tag innan man lyckades få fram fina och goda jordgubbar, och hela historien kan du läsa mer om här. I Sverige introducerades jordgubbar under senare hälften av 1700-talet.

Recept med jordgubbar 

I vår receptbank kan du söka efter recept baserat på råvaror, och här hittar du våra recept med jordgubbar

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.