
Råvaran: Blåbär
Ett blåbär är blått, eller? Det är faktiskt en ljusblå vaxhinna på bäret, skalet är egentligen svart! Det finns också blanksvarta blåbär utan vaxhinna som ibland kallas skomakarbär, antagligen eftersom de ser nyputsade ut. Nästan 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris och de vilda svenska blåbären mognar i slutet av juli eller senare beroende på hur högt i landet de växer. Sen finns de där i skogen tills frosten kommer.
Blåbär förr
Blåbär var ett vanligt inslag i svensk folkmedicin, till exempel åt vi förr färska blåbär för att få fart på magen och torkade blåbär för att lugna den. Nu använder medicinen blåbären på nya sätt. Bären innehåller nämligen kraftfulla antioxidanter som bland annat fungerar som skyddsämnen för våra celler. De är också rika på c-vitamin, inga importerade citrusfrukter behövs under blåbärssäsongen!
Europiskt blåbär vs. Amerikanskt blåbär
De europeiska blåbären har ett starkt färgat fruktkött. De går dock inte att odla, utan då får du ta till det Amerikanska blåbäret som är större än det europeiska. Det Amerikanska blåbäret är en egen art. Det har ett vitt fruktkött men i och med att det nyttiga sitter i färgen och att skalet fortfarande är mörkt får du ändå en hel del nyttigheter när du äter de odlade blåbären. Och så är det himla smarrigt!
Äta blåbär
Blåbär är gott att safta, göra sylt och marmelad av, men också färska som mellanmål eller som efterrätt med mjölk och socker. Toppen till pannkakor och våfflor, fruktsallad, kakor, paj och torkade i granolan!
Förvaring
Blåbär har kort hållbarhet så de är inte lämpliga att spara. Om du fryser dem bevaras nyttigheterna bättre än om de kokas.
Visste du att: Uttrycket "blåbär" som används på nybörjare inom olika sporter kommer från vingligare åkare på Vasaloppet. När de stannade vid stationerna med blåbärssoppa spillde lite för varje gång såg de mer och mer ut som blåbär!