Råvaran: Blåbär - Mylla

Råvaran: Blåbär

Ett blåbär är blått, eller? Det är faktiskt en ljusblå vaxhinna på bäret, skalet är egentligen svart! Det finns också blanksvarta blåbär utan vaxhinna som ibland kallas skomakarbär, antagligen eftersom de ser nyputsade ut. Nästan 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris och de vilda svenska blåbären mognar i slutet av juli eller senare beroende på hur högt i landet de växer. Sen finns de där i skogen tills frosten kommer.

 

Blåbär förr

Blåbär var ett vanligt inslag i svensk folkmedicin, till exempel åt vi förr färska blåbär för att få fart på magen och torkade blåbär för att lugna den. Nu använder medicinen blåbären på nya sätt. Bären innehåller nämligen kraftfulla antioxidanter som bland annat fungerar som skyddsämnen för våra celler. De är också rika på c-vitamin, inga importerade citrusfrukter behövs under blåbärssäsongen!

 

Europiskt blåbär vs. Amerikanskt blåbär

De europeiska blåbären har ett starkt färgat fruktkött. De går dock inte att odla, utan då får du ta till det Amerikanska blåbäret som är större än det europeiska. Det Amerikanska blåbäret är en egen art. Det har ett vitt fruktkött men i och med att det nyttiga sitter i färgen och att skalet fortfarande är mörkt får du ändå en hel del nyttigheter när du äter de odlade blåbären. Och så är det himla smarrigt!

 

Äta blåbär

Blåbär är gott att safta, göra sylt och marmelad av, men också färska som mellanmål eller som efterrätt med mjölk och socker. Toppen till pannkakor och våfflor, fruktsallad, kakor, paj och torkade i granolan!

 

Förvaring

Blåbär har kort hållbarhet så de är inte lämpliga att spara. Om du fryser dem bevaras nyttigheterna bättre än om de kokas.


Visste du att: Uttrycket "blåbär" som används på nybörjare inom olika sporter kommer från vingligare åkare på Vasaloppet. När de stannade vid stationerna med blåbärssoppa spillde lite för varje gång såg de mer och mer ut som blåbär!

Föregående Råvaran: Microgreens och skott
Nästa Råvaran: Kålrabbi

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.