Råvaran: äpple - Mylla

Råvaran: äpple

Det svenska äpplet är en av våra mest älskade frukter, och den största delen av den svenska produktionen finns just här i Skåne. Totalt i Sverige odlas ca 23 500 ton äpplen varje år, men vi konsumerar långt mycket mer än så. Här på Mylla säljer vi förstås bara svenska äpplen!

Äpplets historia

Det finns många och gamla spår av äpplet, både i Sverige och i Europa. Det finns spår av förkolnat äpple från utgrävningar nära Omberg från 2 500 år f.Kr. och man vet också att vi ätit äpplen i Sverige ända sedan medeltiden. Då gjorde man också både must och vin av sina äpplen.

Många olika sorter av äpplen

Med hjälp av växtförädlingen så finns idag över 1000 olika sorters äpplen, och många sorter är härdiga över hela landet. De mest odlade sorterna är Aroma, Ingrid Marie och Cox Orange. Det är också vanligt med just äppelträd i många hemmaträdgårdar.

Äppelcider är i Sverige oftast en väldigt söt dryck, men intresset ökar nu för en torrare cider av engelsk typ. För att kunna skapa den behövs andra sorter av äpplen än de som normalt odlas i Sverige, men nu finns det nya odlingar som syftar till att ta fram en skånsk cider av engelsk typ. Den ser vi fram emot att få smaka!

Ett äpple om dagen...

Att äpplen är riktigt nyttiga, det känner nog alla till. Äpplen innehåller flavonoider, rikligt med C-vitamin och kalium och pektin som är bra för magen och tarmarna. Mycket av näringsämnena (och smaken) sitter i skalet, så ät dina äpplen med skalet kvar!

Äpplen i Skåne

Det finns en lång historia av äppelodling i Skåne, och kanske är Kivik det mest kända resmålet om man vill lära sig mer om äpplen. Äppelriket är en sammanslutning av ca 90 skånska fruktodlare (och några enstaka i Småland, Blekinge och Östergötland), och de skördar varje år 10-14 miljoner kg frukt.

Äppelmarknaden i Kivik är också en tradition. Varje år i slutet av september samlas man till skördefest i Kivik, och mest omtalad är äppeltavlan som varje år byggs upp av en ny konstnär. 35 000 äpplen i olika nyanser skapar tillsammans motiv som är dryga 100 kvm stort.

Recept med äpple

Äpple passar fint i både matlagning och bakning. Strimlat äpple i en sallad ger en härlig krispighet med både sötma och syrlighet, och en klassisk äppelpaj är ju aldrig fel. Här hittar du alla våra recept med äpple.

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.