Råvaran: tomat - Mylla

Råvaran: tomat

Tomater är en av våra mest varierade grönsaker och världen över odlas över 7500 varianter av tomat. Våra odlare Matts och Eva odlar bara 16 sorter, men det blir en underbar mix av det också! Tomater är rika på c-vitamin och supernyttiga antioxidanten lykopen, som också bidrar till den röda färgen. 

Tomater har också en lång historia. Det finns historiska belägg för att de odlades redan av Inka-folket, och det sägs att den kom till Norden på 1600-talet. 

Rent botaniskt räknas tomaten som en frukt, men i livsmedelssammanhang klassas den som grönsak. Faktum är att den är en del av potatisväxtfamiljen, som förutom potatis också innefattar bland annat aubergine, paprika och chilipeppar. 

Är tomater nyttigt?

Jodå, visst är tomater nyttigt. De innehåller mycket C-vitamin, K-vitamin, kalium och folat, samt krom som hjälper till att balansera blodsockernivåer. Mest kända är de däremot för sitt innehåll av lykopen, en antioxidant som sägs motverka hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Det är lykopenet som ger tomaterna sin röda färg, och ju längre de får mogna på sin kvist desto mer lykopen bildar de. Det är alltså en bra anledning till att välja tomater som är odlade i Sverige, istället för importerade tomater (som ofta skördas innan de mognat klart för att inte bli övermogna under transporten). 

Tomaterna blir extra nyttiga om de är uppvärmda och serveras tillsammans med fett i någon form. Ugnsbakade tomater med lite olivolja är därför toppen! Nyttigheterna i tomat finns även kvar i både konserverade tomater, tomatpuré och ketchup. 

Hur ska jag förvara tomater?

Tomaterna mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, annars tappar de lätt både smak och doft. Det går bra att frysa tomater, men då de blir vattniga när de tinar så passar de då bäst till tomatsås eller i grytor. 

Tomater är inte bara röda!

Det är populärt att odla tomater i alla delar av världen och det finns över 7500 sorters tomater att odla. Våra odlare Matts och Eva har valt ut 16 sorter som de tycker bäst om. Här är hela listan. 


 1. King kreol
 2. Chinovok
 3. Angelle
 4. San marzano
 5. Ardiles
 6. Molly
 7. Hello sun
 8. Delioso
 9. Tiverta
 10. Dunne
 11. Aranca
 12. Operino
 13. Olmeca
 14. Ox hjärta
 15. Mini comat
 16. Tastery
Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.