Beställ senast 23/4 för leverans till Valborg 🔥
Beställ senast 23/4 för leverans till Valborg 🔥
Råvaran: Ägg - Mylla

Råvaran: Ägg

Ägg är en av de mest näringsrika råvaror vi har, fullt med antioxidanter, järn, proteiner, mineraler och fett. Med lång hållbarhet och många olika sätt att tillaga det är ägg en perfekt sak att alltid ha i kylskåpet och fungerar både till mellanmål, frukost, lunch och middag. 

De flesta ekologiska ägg som produceras i Sverige följer KRAVs regelverk. Det innebär bland annat att hela produktionskedjan är KRAV-godkänd och varken konstgödsel eller bekämpningsmedel får användas på gården. Hönsen går fritt i stora stallar och har större utrymme konventionell produktion. De ska ha tillgång till ströbad på golvet, sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Dessutom ska de ha tillgång till gräsbevuxna gårdar att kunna gå ute i när vädret tillåter och minst 95% av fodret skall vara ekologiskt odlat. 

På Mylla hämtar vi alla våra ägg från Ola och hans hönor på Hyllehög gård. Här kan du läsa mer och se en film om Ola och hur hans hönor har det.

Den rosa sifferkoden som finns på alla ägg gör att det går att spåra varje ägg till en specifik producent, och du kan också se vilken produktionsmetod som används (ekologisk, frigående inomhus, etc). På våra ägg står koden 0SE782-X, där 0 betyder Ekologisk produktion, SE att de produceras i Sverige och 782 att de kommer från Hyllehög Gård. Siffran efter strecket talar om vilket stall hönan har bott i. 

Ägg finns i olika storlekar och färger

Storleken på äggen kan variera mycket, och det beror helt på hönans ålder. Unga hönor värper mindre ägg och äldre hönor värper större ägg. Om du får ett ägg med en dubbel gula så kommer det från en ung höna! När hon börjar lägga ägg så råkar hon ofta släppa två äggulor, och då blir det dubbla gulor i ditt ägg. 

Äggens färg hänger ihop med vilken ras det är på hönan. Vita hönor ger vita ägg och bruna hönor ger bruna ägg, men det påverkar inte smaken på äggen. Däremot kan det foder hönorna äter påverka både smak och färg på äggulan. 

Hur är ett ägg uppbyggt?

Äggskalet består till största delen av kalk. Det är lika mycket kalk i alla skal, därför är skalet lite tunnare på större ägg. 

Äggvitan innehåller den större delen av proteinet, och har en sammansättning som kan utnyttjas väldigt bra av våra kroppar. 

Gulan är det egentliga ägget, och det innehåller alla näringsämnen som behövs för att bilda en kyckling. Här finns gott om proteiner, mineraler och fett. 

Vad innehåller ägg för näring?

Ägg är näringsrikt eftersom det, precis som mjölk, är gjort för att vara en komplett föda. Ägget innehåller vitaminerna A, D, B2, B12 och folat och även protein och selen. I gulan finns fett, vitamin A, olika B-vitaminer, vitamin D, E och K, samt järn och jod. Vitan innehåller det mesta av äggets vitamin B2. Selen, magnesium, kalium och niacin finns både i vitan och i gulan. Det finns också mycket järn i ägg, samt antioxidanterna E-vitamin, selen, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten. 

Vad är det för hållbarhet för ägg?

På äggen vi säljer på Mylla skriver vi alltid ut värpdatum, så att du vet hur färska ägg du får. Bäst före-datum är alltid 28 dagar efter värpning, men ofta håller ägg längre än så. Om du förvarar dem i kylskåp med den spetsiga delen nedåt kan de hålla upp till 3 månader (men det går också bra att ha ägg i rumstemperatur). Som alltid med råvaror - lukta och känn efter! Du kommer garanterat känna om ett ägg har blivit dåligt. 

Om du är osäker - fyll en stor skål eller en kastrull med vatten och lägg i äggen. Om de är färska ligger de på botten, om de är någon vecka gamla börjar de resa sig och när de är gamla flyter de upp till ytan. 

Att det sätts ett såpass kort Bäst före-datum är en anpassning till EU-lagstiftning och i andra delar av Europa är det vanligare att förvara ägg i rumstemperatur och det är ofta varmare än i Sverige. I kombination med större risk för salmonella har man valt att lagstifta om en kort märkning. 

Både äggvitor och äggulor går att frysa in om det har blivit över (men frys in utan skal!). Och ett hårdkokt ägg håller sig ungefär en vecka i kylen, men lägg det gärna i en lufttät burk. Det porösa skalet gör att ägget lätt tar smak av andra saker du har i din kyl. 

Ägg är klimatsmart näring

Ett viktigt skäl till att vi äter animaliska livsmedel är för att de innehåller fullvärdiga proteiner. Att äta ägg belastar miljön mindre än många andra animaliska livsmedel och klimatpåverkan ligger i nivå med kycklingproduktion, som är ungefär en tiondel av klimatpåverkan för nötkött. Det visar de livscykelanalyser av livsmedel som gjorts av Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK. 

Såhär kan du tillaga ägg!

Ägg kan du laga på så många olika sätt. Koka, stek, gör en omelett eller om du vill lyxa till det - pochera (då sjuder man ägget utan skal). 

Det finns nog lika många sätt att koka ägg som det finns individer, men det här tycker vi fungerar bra:

  1. Koka upp lite vatten i en kastrull, det räcker med 1-2 cm djup.
  2. När vattnet kokar, lägg försiktigt ner äggen. 
  3. Sänk värmen så att vattnet bara småkokar.
  4. Lägg på lock! Det här är viktigt för att hålla vattenångan inne i kastrullen, det är den som kokar äggen. 
  5. Koka i 7-8 minuter för löskokt ägg, 10-11 min för hårdkokt ägg. Om äggen är väldigt stora eller väldigt små kan du behöva justera tiden något. 
  6. Ta av och spola i kallt vatten för att stanna av kokningen. Det blir också lättare att skala äggen då. 


Vad kom först - hönan eller ägget?

Den urgamla frågan har varit föremål för många diskussioner, och enligt brittiska forskare finns tecken på att hönan kom först! Det är såklart en komplicerad fråga, men en nyckel är det protein de har hittat på hönans äggstockar. Proteinet påverkar nämligen utvecklingen av skalet, som är nödvändigt för att gulan och de andra för att gulan och de andra vätskorna ska kunna skyddas medan kycklingen växer inuti ägget.

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.