En medveten konsumtion av fisk - Mylla

En medveten konsumtion av fisk

FN:s Agenda 2030 består av 17 globala mål för att säkerställa en hållbar utveckling. I ett av delmålen tar FN sikte på hav och marina resurser.

Den som äter fisk uppmanas "handla hållbart" och göra medvetna val vi butiken och på restaurangen. Vad menas egentligen med hållbara val? Och vilka problem orsakar den globala fiskeindustrin? Låt oss dyka djupare ner i ämnet.

Överfiske - pressade bestånd och hotade arter

Enligt Naturskyddsföreningen är 90% av världens totala fiskbestånd antingen maximalt fiskade eller överfiskade. En stor anledningen till det ökade trycket är att fiskeindustrins metoder har effektiviserats. Med hjälp av avancerade tekniska hjälpmedel och fiskeflottor i storindustriell skala är det möjligt att fånga enorma mängder fisk på kort tid.

Dessutom subventioneras det industriella fisket från politiskt håll. Det rör sig om stora summor pengar, mellan åren 2014 till 2020 hade den Europeiska havs- och fiskerifonden (EMFF) en total budget på 6,4 miljarder Euro.

Fiskmjöl till den odlade fisken

En dryg tredjedel av fångsten för det industriella fisket blir till fiskfoder som används för att odla fisk. I uppfödning av lax används fiskmjöl som en del av fodret till den odlade laxen. Enligt Naturskyddsföreningen bör en större andel av fångsten gå till oss människor för att spara på havets resurser och minska överfisket. 

Nerskräpning och spökfiske

Har du hört talas om "The Great Pacific Garbage Patch"?  Det är ett gigantiskt område i norra Stilla Havet mellan Nordamerikas västkust och Japan. Här är koncentrationen av kemiskt avfall och sopor särskilt hög på grund av naturliga strömmar världshaven. 46% av skräpet i denna gigantiska soptipp kommer från kasserade fisknät, något som orsakar så kallat "spökfiske" och är ett allvarligt hot mot det marina livet. 

 

Hållbara val för dig som äter fisk

Trots de stora problemen med det industriella fisket så finns det arter som inte är akut hotade och som är förenliga med målen för Agenda 2030. För dig som vill göra ett medvetet val finns WWF:s gedigna Fiskguide. Här hittar du ett register över arter som rekommenderas (grönt ljus), arter som vi bör vara försiktiga med (gult ljus) och arter som vi helt och hållet ska låta bli (rött ljus). 

Gårdsfisk - en utmanare till den traditionella fiskeindustrin

Om vi blickar bort från världshaven och kikar närmare på närproducerade alternativ hittar vi bland annat Gårdsfisk. Företaget är grundat av marinbiologen Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles. Se träffades 2009 i samband med ett projekt för urban fisk- och växtodling. Med säte i skånska Tollarp driver de nu Gårdsfisk vars ambitionen är att producera världens mest hållbara fisk.

Metoden utgår från ett integrerat lant- och vattenbruk där den odlade fisken lever i symbios med lantbruket. Fiskarna som odlas är anpassade för att leva i stim och äta vegetabilisk föda. Därmed behövs ingen antibiotika eller andra mediciner, samtidigt kan näringsöverskottet från fiskarna användas som gödning i lantbruket. Fisk som äter vegetabiliskt foder och sedan skapar gödsel till växterna utgör grunden i det cirkulära systemet. 

Clarias - En fet fisk med mycket omega 3

En av arterna som odlas i Gårdsfisks integrerade system är Clarias även känd som afrikansk ålmal. Fisken är rik på omega 3 och har ett fast kött som passar rökt, stekt eller grillat!

Rödstrimma  - en len och saftig filé

Rödstrimma fungerar bra i recept där du annars skulle använda torsk, abborre eller gös. Fisken har vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt, och en saftig filé. Fisken har en vacker marmorering, det är därför den har fått det svenska namnet rödstrimma. Rödstrimma är med sin milda smak en fisk som passar såväl med koriander och lime som med pepparrot och brynt smör. Till sommaren blir den perfekt på grillen, gärna helgrillad!

 

 

 

 

Föregående Handla närproducerat i Hässleholms Kommun
Nästa Handla närproducerat i Malmö Kommun

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.