Matens påverkan på klimatet - Mylla

Matens påverkan på klimatet

Det pratas mycket om maten och matvanornas påverkan om klimatet just nu, och forskarna verkar vara eniga om att vi behöver minska köttkonsumtionen. De senaste 50 åren har vi ökat köttkonsumtionen med 70%, och 50% av allt kött vi äter är importerat. 

Det är stora siffror, och även om vi behöver minska köttkonsumtionen så är det många som inte är beredda att sluta med kött helt. Lyckligtvis behöver vi inte göra det. Det kan nämligen också finnas positiva effekter med köttproduktionen, speciellt om man väljer svenskt naturbeteskött (som t ex köttet från Vismarlövsgården som vi säljer hos oss).

I veckan besökte forskaren Elin Röös från Sveriges Lantbruksuniversitet TV4 och pratade om hur våra matvanor påverkar klimatet. När det gäller köttproduktionen så är det framförallt tre faktorer som har klimatpåverkan: 

  1. Att man behöver odla mycket foder till djuren
  2. Att idisslande djur släpper ut metangas
  3. Att gödselhanteringen orsakar utsläpp

Det hon i inslaget också lyfter upp är vi i Sverige har gott om naturbetesmarker, som behöver betas för att hållas öppna. I de här markerna finns många rödlistade arter, så därför finns det en stor positiv miljöpåverkan att väga in. Elin Röös pratar också om att vi i genomsnitt behöver minska konsumtionen till ca 100 gr i veckan för att ha en hållbar köttkonsumtion, men också att det finns ett behov av att restaurera många naturbetesmarker och utifrån det perspektivet  skulle man kunna ha en högre konsumtion av naturbeteskött. 

Elin Röös uppmanar också oss som konsumenter till att leta efter svenskt naturbeteskött i butiker eller att handla direkt från gårdarna, och självklart är det just svenskt naturbeteskött som vi erbjuder här på Mylla Matmarknad. 

 

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.