5% rabatt på ordrar över 1500 kr. 10% rabatt på ordrar över 2000 kr.
5% rabatt på ordrar över 1500 kr. 10% rabatt på ordrar över 2000 kr.
Mat 3.0 - ett hållbart livsmedelssystem - Mylla

Mat 3.0 - ett hållbart livsmedelssystem

Den 13 maj fick vi möjligheten att träffa Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, vid hennes besök i Malmö. I samband med det lämnade vi över denna text, som förklarar vår mission med Mylla och hur vi ser på den omställning som behövs av dagens livsmedelssystem. 

Att ha tillgång till god och bra mat är en av de mest grundläggande drivkrafterna hos människan, och en viktig del i ett gott och hållbart liv. Men för att det ska bli bra behöver vi också veta vem eller vilka som producerat maten, vad den faktiskt innehåller och vilken påverkan produktionen, och transporten haft på människor, djur och vår planet. Det är inte orimliga krav.

Mat 1.0 var enkel. Överlevnad. Jaga mat och ät den. Mat 2.0 kom med den industriella revolutionen och gav oss möjlighet att producera och distribuera billig mat över hela världen, men med väldigt liten hänsyn till hur det påverkade vår hälsa och vår planet. Mat 3.0 skapar ett näringsrikt och hållbart livsmedelssystem. Ett system som hjälper människor att må bättre och där maten produceras och transporteras på ett hållbart sätt.

Alla är överens om att en förändring behövs, men det går för långsamt. Vi har bestämt oss för att försöka göra något åt det. Om det inte finns någon färdig lösning idag, får vi skapa den själva. Tillsammans med kunder. Tillsammans med producenter. Tillsammans med rätt experter inom allt från näringslära till djurhållning och förpackningar.

En matbutik med bra och hållbart utbud man litar på, och där den mänskliga relationen är viktig, inte bara den ekonomiska vinsten.

Vi vill skapa en ny typ av livsmedelsbutik baserad på ett rättvist och hållbart system. En butik där vi genom vår verksamhet kan stötta bönder och producenter som lägger all sin passion, kunskap och erfarenhet i sina produkter. En matbutik med bra och hållbart utbud man litar på, och där den mänskliga relationen är viktig, inte bara den ekonomiska vinsten. En butik där vi kan berätta historien bakom maten. Hur det odlas och vem det är som odlar. Med bättre och färskare mat till dig som kund, samtidigt som det ger bättre betalt för de som producerar maten.

Vi utmanar "hur det är" och “det är så det är”, med vår vision om "hur det borde vara". Vi vill förändra livsmedelsbranschen! Vi vill vara med och göra bra, ärlig, mat till det nya normala. Mat 3.0.

Rickard Sandahl och Maria Richardsson
Grundare av Mylla Matmarknad

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.