Louise Bondebjer - Mylla

Louise Bondebjer

Namn: Louise Bondebjer
Bor: Strax söder om Malmö i byn Skumparp
Familj: Man och 4 barn
Gör: Egenföretagare med hemmet som kontor. Sysselsätter mig med diverse inom området mat och måltid, såsom receptframtagning/styling och rent-a-chef-uppdrag. Kan snart även titulera mig kokboksförfattare x 2 när nya boken kommer i början av nästa år!
Instagram: @louisebylisapalandet
Blogg: www.justwannahavefun.se

Lär känna Louise Bondebjer

Har du lyckan att bli bjuden på frukost eller jobbmöte en förmiddag hemma hos Louise Bondebjer kan du räkna med en klassisk “Louise-setting”. Den kan bestå av ett mysigt uppdukat köksbord med någon hemkokt sylt, en god ost och ett nybakt bröd till kaffet eller teet. Och ett par nyplockade snittbuketter från den egna trädgården förstås!

Hej Louise! Hur kommer det sig att du började jobba med mat?
Hejhej! Jag har så länge jag kan minnas haft ett brinnande intresse för mat och nyfikenhet vad som egentligen händer i olika kök. Minns att jag som liten vid restaurangbesök fascinerades av att bara titta på kockarna som arbetade med effektfulla rörelser, rykande kastruller och ljuvliga dofter. Att få provsmaka var ju det bästa! Intresset kvarstod och senare blev det studier i Grythyttan inom Restaurang- och måltidskunskap. Här blommade mitt intresse ytterligare för måltidsrelaterade ämnen såsom dryckeskunskap, sensorik samt estetiken kring måltiden.

Berätta lite om din bok Naturens skafferi? Hur kom idén till boken? 
En dröm gick i uppfyllelse då en av mina fotografkontakter hörde av sig och ställde frågan rakt ut: “Louise, vore det inte skoj att göra en kokbok tillsammans - och det bästa av allt - jag har en riktigt bra förlagskontakt! Låt oss spåna på en idé!” Svenska råvaror från naturen omkring oss ligger mig varmt och hjärtat, och att arbeta med säsongsmogna råvaror, då har man mycket vunnet i smak, färg och form. Enkla recept och ett fint utbud av lagat, bakat, saftat, syltat med en Naturens råvara som grund. Vi presenterade något liknande och det togs väl emot. Boken spänner över hela året, med okomplicerade klassiska recept i en ngt modern tappning.

Hur kan en vardag se ut i ditt kök? 
Kring kl 06 äntrar jag köket och sätter omedelbums igång min vattenkittel för att brygga morgonens te. Jag småplockar lite grann och sen är det frukostservering för familjen. Efter lämning på skola för barnen blir det till att putsa av köket och ladda om. Lite administration vid datorn sker vid köksbordet, alltid omgiven av minst 2-3 buketter från trädgården eller dikeskanten, varierande musik i högtalaren och fönstret på glänt, gillar att ha kontakt med dagens väder och årstid. De allra flesta dagar är det något som skall provlagas eller bakas, för att utvärderas och eventuellt fotograferas. Botaniserar gärna bland alla mina måltidsrelaterade pinaler, de betyder så mycket för mig. Nytt som gammalt, men allra helst där tidens ådra ger sig tillkänna. Ibland har jag kundbesök för fotografering, då är köket vårt hjärta dagen lång. Arbetsdagen inleds då alltid med en "Louise-setting" - något bakat, en god ost eller hemgjord marmelad och en kanna te/kaffe. En bra start helt enkelt!

Dela med dig av något knep för att få vardagspusslet i köket att gå ihop! 
Att ha ett bra bassortiment i såväl kylskåp, som skafferi som frys är att rekommendera. Bra näringstäta produkter med variation att ta fram och laga ihop något snabbt, enkelt och gott på. Att på söndagskvällen ha "fylld" kyl och ha en ungefärlig bild framför sig av veckans måltider där råvaror som blir över från ena dagen, serveras dag 2 och 3 i ny skepnad. Då minskas svinnet och måltiderna varieras.  

Mitt kylskåp måste alltid innehålla: 50 gram jäst, 1 stor bit parmesan, 12 ägg och en påse morötter! Då klarar vi oss!

Vilken är din favoritråvara i säsong och vad lagar du helst av den? 
Så här års är rotfrukterna mina favoriter. Ljuvliga att rosta, råriva till rösti, att göra mos & soppor på och även smaksätta bröd med. Min favoritfrukt om hösten är det svenska äpplet, utan tvivel. Så vackert, så användbart, såå gott! 

Recept från Louise

 

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.