Koka potatis som ett proffs - Mylla

Koka potatis som ett proffs

Älskade knöl! Potatisen har ett oförtjänt dåligt rykte som tråkig, men det behöver den inte vara. Hitta rätt sort (det finns ju fler än fast och mjölig) och hantera med omsorg så ska du se att potatisen passar bra även i finrummet! Det finns några tricks för att lyckas med potatisen, och vi delar med oss av dem här. 

Handle with care.

Var rädd om potatisen. Den är faktiskt nästan lika känslig som ägg (men inte lika kladdig ifall du ändå råkar tappa på golvet). Lägg ner den i kylskåpslådan eller kastrullen, häll inte bara ut dem från påsen. 

Skölj under vatten.

Var rädd om skalet, där sitter både nyttiga näringsämnen och mineraler. Dessutom skyddar skalet potatisen, så skrubba inte alltför hårt.

Välj rätt storlek.

Välj potatisar som är ungefär lika stora. Några jättepotatisar? Dela dem innan du kokar dem så blir alla klara ungefär samtidigt. 

Koka i salt och sjudande vatten.

Dags att koka! Ha vatten så att du precis täcker potatisarna, salta ordentligt (ett par teskedar till en kastrull, på ett ungefär) och lägg ner potatisarna i varmt vatten. Vattnet ska sjuda precis under kokpunkten. När du lägger ner potatisarna i vattnet sjunker temperaturen ett tag, så dra upp värmen lite men håll ett öga så att det inte börjar stormkoka - då är det dags att sänka värmen igen. 

Proffstipset: håll koll på innertemperaturen.

Vill du ta det en nivå till och göra som proffsen? Håll koll på innertemperaturen med en termometer. Vid 96 grader är den klar (94 grader för färskpotatis). Kanske inget man gör till vardags, och det går såklart lika bra att känna efter med en potatissticka eller en vass kniv. Potatisen ska precis ha blivit mjuk igenom - då är den klar! 

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.