Kock-lingo - prata som en stjärnkock - Mylla

Kock-lingo - prata som en stjärnkock

När hade besök i köket av Frida Nilsson på MJ'S fick vi lära oss Fridas kock-lingo - det bästa sättet att låta som en stjärnkock i köket. Här får du förklaringen bakom kockarnas eget språk. 

reducera - låta en vätska koka ner till en mindre mängd för att smaken ska bli mer koncentrerad.

smaka upp - smaksätt (till skillnad från smaka av då du eventuellt kryddar lite till mot slutet)

dela ner - skär i bitar

plocka över - lägg på, t e x kvistar eller blad som ska plockas av och nypas till mindre bitar

pickla - samma sak som att lägga in en grönsak, t ex rödlök, gurka eller jordärtskocka, vanligtvis i en 1-2-3-lag. Ska inte förväxlas med mjölksyrning eller fermentering.

dashi - klar japansk buljong

crudité - tunt hyvlade krispiga grönsaker som blandas med citron, flingsalt och olja. Traditionellt en fransk förrätt
Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.