Grattis Mylla 1 år! - Mylla

Grattis Mylla 1 år!

Mylla fyller 1 år! Iallafall i formen som det är nu, med Gårdskassar och ett mindre sortiment att välja på. Malin som gör kommunikationen av Mylla har pratat med Myllas grundare och VD Rickard Sandahl om vad som driver honom. Varför han sliter på, trots att företaget tar upp större delen av hans dygn och att han inte kunde ta ut lön alls förrän i våras.  

Livsmedelskedjan idag är uppsatt utifrån stora volymer och kvantitet. Grundidén med Mylla som Rickard alltid faller tillbaka på är hur bisarrt det är, att det är enklare att köpa grönsaker från Spanien istället för från Oxie eller Furulund. Han berättar vidare att han tror på den lokala maten av många olika anledningar ”Det finns många olika perspektiv. Klimatet, att betala bönderna skäligt, att färskare mat är godare men också en känsla hos mig av att vi behöver komma närmare jorden och ursprunget. Vi konsumerar film och musik, hyr bil och allt möjligt på andra sätt idag än förr tack vare modern teknologi, men du går till mataffären oftare än du gjorde tidigare. Där går livsmedel genom en massa mellanhänder till butik och läggs på hyllor där vi plockar. Vi borde kunna handla mer direkt från de som producerar vår mat i närheten, även om vi bor i stan. Lite som att använda modern teknologi för att återskapa hur det var förr i tiden, när alla visste var och vem maten kom från”.


Mat som berör

Rickard tror mat påverkar människor både utifrån ett fysiologiskt perspektiv, att bättre råvaror ger mer näring. Men också att lokalproducerad mat inte bara handlar om maten i sig, utan även om att människor får jobb i närheten och att klimatpåverkan blir mindre. ”Och dessutom tror jag att om du vet var maten kommer från smakar den bättre, och det kommer göra lite ondare att kasta den. Det motiverar dig att ta hand om maten på ett annat sätt” säger han.

Vägen till att arbeta direkt med mat var långt ifrån självklar, Rickards bakgrund är inom management consulting, där han kom till en punkt där han kände att det inte handlade om pengar längre. ”Jag måste ha något bra svar till mina barn när de blir äldre om varför jag gör det jag gör” säger han och fortsätter ”då räcker det inte att jag ville ha en finare titel eller högre lön. Sen är jag ingen superfoodie, men mat är fantastiskt eftersom det berör människor som få annat gör. Därför tror jag det kan vara en katalysator för mycket positivt!”.


Det bästa med Mylla

Vi är överens när vi pratar om det bästa med Mylla, det är helt klart hur mycket respons vi får av kunder, receptskapare, volontärer och bönder. Att det är en kollektiv insats, där många engagerat sig och byggt Mylla till vad det är idag. Utvecklingen har gått fort och stjärnor som bland annat Maria Richardsson har varit involverade och gett ovärderlig kunskap för att sen gå vidare till andra äventyr.  Rickard säger ”Det är otroligt många som är duktiga och vill hjälpa till, det blir tydligt att det vi håller på med berör”. Eftersom det gäller att hålla i slantarna i ett nystartat företag har Rickard själv också kört många kundleveranser vilket han tycker är kul eftersom det låter honom lära känna kunderna på ett helt annat sätt. En annan fin sak med att äta mat från Mylla som är lokal, och därför alltid i säsong, säger Rickard är att ”Det händer något med mat-tänket när man börjar äta mer lokal mat, jag uppskattar ju säsongerna på ett helt annat sätt nu. Jag ser fram emot knippemorötter eller tomater på ett helt annat sätt än tidigare! Det är dessutom stort för mig när mina barn engagerar sig i maten och frågar till exempel vem som gjort yoghurten, att då kunna veta att det är Kristina och Peter är en fantastisk känsla!”


En plattform för enkel lokal mat

Så hur ser Rickard på Mylla om några år? ”Fler borde få möjlighet att enkelt äta bra och lokalproducerad mat, men för många finns inte kunskap nog att svänga ihop en snabb kvällsmat med helt lokala varor. Det behövs lite hjälp på traven och det är det jag hoppas vi kan utveckla på sikt. Förhoppningen är att vi inom några år är en plattform som gör det enkelt och inspirerande att äta lokal mat i säsong och att vi hjälper människor att få den kunskap som behövs för att förstå mer och laga mat på det som finns i närheten. Sen hoppas jag att ännu fler ska bli del av Mylla, har du en idé eller vill komma och packa en kasse är alla varmt välkomna!”

Föregående Ett brev från Jens
Nästa Råvaran: Microgreens och skott

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.