Ett brev från Jens - Mylla

Ett brev från Jens

”Mamma, mamma, vi kan inte köpa kött av Jens på Vismarlövsgården för han säger att han dödar sina djur, då är det bättre vi handlar i affären”

Citatet kommer från Albin, 8 år, som i ren förskräckelse sa detta till sin mamma när de var och hämtade en köttlåda hemma på gården. Oavsett om vi jobbar för att fler ska sluta äta kött, äta mindre kött, äta mer kött eller bara svenskt kött så måste vi förstå storyn bakom maten. Därför är det naturlig för oss att berätta om allt från födsel till slakt. När åttaåringar i Sverige tror att köttet i affären inte är slaktade djur har vi en bit kvar. 

Att veta var maten kommer från är grundläggande för att visa råvarorna den respekt de förtjänar och förstå arbetet och kärleken bakom. Jag är född och uppvuxen på en bondgård i Vismarlöv två mil öster om Malmö. Som liten fanns inga andra alternativ för mig än att en dag ta över gården och bli bonde precis som mamma, pappa, farmor och farfar. Men inför gymnasievalet funderade jag på om jag verkligen ville jobba 365 dagar om året, tidiga mornar, sena kvällar hemma på gården. Djuren måste skötas oavsett om det är söndag, midsommar eller julafton. Dessutom med en timlön långt under vad ett vanligt jobb har. 

Klokt nog valde jag en annan inriktning på min utbildning och efter gymnasiet läste jag miljö, klimat och hållbarhet med inriktning på affärsutveckling. Mina ögon öppnades för klimatfrågan och jag blev oerhört frustrerad över hur lite folk i allmänhet verkade förstå allvaret. Att julhandeln varje år skulle slå nya rekord, oavsett vad det betyder för jorden och oss människor. I min gymnasieklass gick elva vegetarianer, fyra veganer och två köttätare (jag var den ena av dem), så där var diskussionerna och frågorna många. Där insåg jag vilket enormt kunskapsglapp det finns mellan stad och land, producent och konsument. Insikterna om den generellt dåliga kunskapen kring klimatkrisen, och kunskapsglappet mellan stad och land satte igång många tankar kring vad som skulle kunna göras för att som köttbonde driva en verksamhet i samklang med både djur och natur. 

Där och då la jag all min tidigare klokhet åt sidan, åkte hem till föräldrarna och sedan den dagen tog jag över ansvaret för Vismarlövsgårdens fortsatta utveckling. Målsättningen är att bli Sveriges klimatsmartaste nötköttsproducent och bygga upp en transparant och pedagogisk verksamhet för att sprida kunskap och förståelse. Under min hashtag #friskaochgladadjur på kontot @vismarlovsgarden visar jag hur vi jobbar med djuren, och vilken väg jag tror vi behöver gå för att ha en hållbar köttproduktion även i framtiden.


"Jag insåg vilket enormt kunskapsglapp det finns mellan stad och land, producent och konsument"


Detta var 2012 och sedan dess har vi bland annat, som andra gård i världen klimatcertifierat vår produktion, investerat i sol och vind, tagit kontroll över all försäljning av våra råvaror, börjat pressa rapsolja som vi tankar maskinerna med och deltagit i massvis med forskningsprojekt inom kött och klimat. Snart tio år senare är frågorna fortfarande aktuella och jag är helt övertygad om att vårt beslut att driva gården vidare var rätt. 

För ungefär 2,5 år sedan kom Rickard hem till oss och presenterade en idé som låg helt i linje med vad vi försökte bygga upp på Vismarlövsgården. Mylla Mat kallade han projektet och tanken var att erbjuda fler konsumenter lokalproducerade, högkvalitativa och näringsrika råvaror utan mellanhänder. Där och då var idén lika brilliant och behövd som den är än idag,  men timingen inte rätt för min del. Under hösten 2020  kom diskussionerna upp igen och jag och min sambo Matilda var övertygade om att Mylla Mat är något vi vill vara en del av att bygga upp. Sedan årsskiftet har vi gått in som delägare och jag själv kommer att engagera mig operativt. Jag har redan efter några veckor i bolaget haft förmånen att träffa både producenter och framförallt en del kunder. WOW! Vilken respons och vilket engagemang från er sida. Ni anar inte hur mycket det betyder för oss producenter. Majoriteten av allt som produceras försvinner in i ett stort svart hål och vi får aldrig veta vad ni tycker om våra råvaror. Mylla är helt fantastiskt och nu ska vi göra allt som står i vår makt för att bygga upp detta till ett långsiktigt hållbart företag som kan spridas över fler områden i Sverige.

"WOW! Vilken respons och vilket engagemang från er sida."

Jag hoppas ni fortsatt vill följa med på vår resa där vi nu växlar upp för att bredda sortimentet, utveckla koncept med både receptkassar och lösplock. Hemleveranser i sydvästra Skåne har vi börjat med redan för att nästa vecka börja leverera i hela Skåne.

Med detta lilla brev ville jag kort presentera mig och berätta varför ni som väljer att handla via Mylla gör en fantastisk insats som är så betydelsefull. Har ni frågor, funderingar eller bara vill prata om mat och klimat är ni alltid välkomna. Jag jobbar nu för fullt med att få in fler producenter och inom kort kommer vi ha mer bröd och skafferi, viltkött, lamm och fisk i sortimentet. Har ni tips på producenter och mathantverkare som ni tror passar in i Myllafamiljen så tipsa mig gärna.

Med detta sagt vill jag önskar er en fantastisk vecka och samtidigt påminna er om att trots vädret är det bara veckor kvar till våren är här på riktigt med fantastiska primörer i kassarna,
Med vänlig hälsning Jens!

Föregående Framtidsbönder och Mylla
Nästa Grattis Mylla 1 år!

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.