Året på odlingen: september - Mylla

Året på odlingen: september

Det är inte bara sol och värme på stadsodlingen. När vi i slutet på september besöker Alex och stadsodlingen så regnar det och är ruggigt, men det är på inget sätt slut på säsongen. 

"Vi har fortfarande jättemycket att skörda och sätter fortfarande nya grödor i marken, som vi ska skörda i december, januari eller tidigt i mars, april. Nu när det är lite svalare så är det faktiskt en hel del grödor som växer bättre, och de smakar mer" berättar Alex. "Till exempel grönkål och svartkål blir bara godare av en köldknäpp. Det bildas då ett protein för att skydda dem mot kylan, som gör dem lite sötare". 

I övrigt är det mycket rotsaker och kålväxter som klarar sig bra under den kallare årstiden och på Ur Vår Jord så odlar de mycket asiatiska kålväxter och broccoli som är som finast nu. 

Att odla i tunnel är också något som förlänger säsongen, och inne i tunneln visar Alex deras selleri och den nysådda salladen som tagit sig fint. "Vi sätter väldigt mycket bladgrönsaker, för det är sånt som klarar sig väldigt bra under hela året. Här i tunneln har vi nu mycket sallad, mangold och spenat". I tunneln finns också massa nya sådder, tillsammans med deras microgreens. "Det är skott av olika sorter som är packade med näringsämnen, och de kan man odla hela året bara de får tillräckligt med ljus".

Just ljuset är det som kan ställa till mest problem i januari och februari, men som Alex säger "det är väl då vi får ta vår semester" - och det är de väl värda efter en lång och arbetsam säsong!

 

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.