
Året på odlingen: mars
En av våra missioner med Mylla är att berätta mer om både producenterna vi jobbar med och de produkter de skapar. Därför är vi så glada att vi under året kommer få följa Alexander och arbetet med Ur Vår Jord. Nu i början på mars åkte vi på vårt första besök ute på odlingen och vi kommer åka tillbaka ungefär en gång i månaden, så att vi kan följa arbetet under hela året.
Ur Vår Jord är en av de stadsodlare som finns i Malmö. Bara ett par kilometer från centrala Malmö är de idag fyra odlare som hyr mark av staden. När jag besöker dem en solig dag slås jag av kontrasterna. På ena sidan ligger en gammal klassisk skånegård, och vänder man sig åt andra hållet möts man av stora köplador och kontor.
Odlarna har precis flyttat hit, och nu pågår arbetet för fullt med att förbereda marken och planera årets odlingar. Marken de kommer odla på har legat i träda några år, så det är ett stort jobb med att förbättra strukturen, hålla efter ogräset och bygga upp bra kulturer i jorden. "Nu ligger det en del halm på jorden här. Dels binder det fukten bra när det regnar, och när det blåser så skyddar den det översta jordlagret. Sedan kommer det ju brytas ner och blir bra mat åt maskarna. Jag jobbar också en del med kaffeskal. Det är en restprodukt som blir över när man rostar kaffet, och jag får det från ett lokalt kafferosteri i Kirseberg" berättar Alexander.
"I många kommersiella odlingar finns inte tillräckligt med näring i jorden för att grönsakerna ska kunna ta upp det, det är för dyrt för många bönder och de får för lite betalt för grönsakerna för att det ska vara värt det för dem. Det vi som småskaliga odlare gör är att vi lägger massor med tid på att bygga upp jorden, att tillsätta olika typer av material som kompost, bokashi, maskar, kaffeskal, stenmjöl och så vidare, så att grönsakerna får bästa förutsättningar att bli så näringsrika som möjligt. Dessutom smakar de mer då!" säger Alexander och berättar om sin farfar, en gammal ekologisk bonde som brukar prata om hur grönsakerna smakade förr.
Många av de småskaliga odlarna har inte ekologiska certifieringar för de är dyra. "Vi utgår från ekologiska principer när vi odlar. Vi använder inga gifter och bara organiska material. Det här gör att det blir mycket mycket mer jobb, men det blir också en mycket mycket bättre produkt i slutändan. Det är ju därför vi gör det här, för vi tror på att det är framtiden, både inom mat och gastronomi, men även hälsa och näring" säger Alexander och det märks att han brinner för detta.
Planerna för året är redan satta och det finns ett noggrant schema för när och var de olika grönsakerna ska sås. "Jag är nog uppe i 163 olika sorter av grödor. Det är ju inte helt olika sorter, bland annat har jag 5 sorters spenat med olika egenskaper för att täcka hela säsongen. Här blir också olika typer av asiatiska blad, zucchini och 15 olika sorters chili. Det blir också en odlingstunnel med massa olika tomater och gurkor, det kommer bli en kryddträdgård, olika kålsorter, lök och mycket mer. Det blir också morötter i olika färger, lite roligare sorter, men inte några lagringsmorötter, det finns bra svenska i butiken".
Alexander har jobbat inom restaurang och det märks att han har ett matintresse när han berättar om de olika sorterna. "Jag kommer sätta en majrova som heter Hickory Turnip, den är japansk och helt vit, slät och väldigt krispig i smaken. Den har blivit väldigt poppis i USA de senaste 4-5 åren. En annan spännande sort är Aztec Broccoli som är skott som är en mix av broccoli, quinoa och spenat, den här blivit populär på finare restauranger i framförallt England. Och svartkål är en av mina favoriter, den kan man göra så mycket spännande mat på, och den används ju också väldigt mycket i Italien."
Det låter minst sagt som att det kommer bli ett spännande odlingsår och vi ser fram emot att följa arbetet - och att kunna ta emot de första leveranserna från årets skörd! Du kommer kunna se aktuellt sortiment från Ur Vår Jord här, men just nu väntar vi på att odlingssäsongen ska komma igång.