Året på odlingen: maj - Mylla

Året på odlingen: maj

Vi har kommit till mitten på maj och det är dags att besöka odlingen och Alex på Ur vår jord igen. Efter en varm period i april blev det kallt igen, och detta påverkar förstås verksamheten. Men allra viktigast är kanske att de ännu inte fått vatten framdraget till området och att de därför haft svårt att vattna sina odlingar.

“Det är viktigt med fukten, speciellt när fröna ska gro. Om det är brist på vatten så gror dem väldigt olika, och det kan man se här i bäddarna” berättar Alex och visar hur olika stora plantorna är.

“En del plantor går också upp i blom väldigt fort när det som nu först har varit varmt och sedan blivit kallt, så det är flera bäddar där vi måste riva upp allt nu och så nytt. Rädisor är en annan gröda som är riktigt härlig under en kort period, vi har ett skördefönster på cirka en vecka innan de blir för starka i smaken, och lite träiga eller svampiga i konsistensen”.

Alex odlar många olika asiatiska bladgrönsaker, som wasabisenap, tatsoi som en är slags asiatisk spenat och rödbladig serapta. “Seraptan är härlig, den smakar nästan som potatis i ugn, och har också en smak som påminner om fisk. Den fungerar jättebra till just fiskrätter! Den kan man behöva blanchera kort, dvs koka snabbt i vatten, för att få ut smakerna” berättar Alex. Flera av de här grönsakerna är nu på väg upp i blom, och skjuter då upp stänglar som bildar en liten blomma i toppen. Stänglarna är också goda att äta, som de är eller att woka snabbt.

Nya sådder är på gång, med allt från persilja, dill och koriander, till bondbönor, sockerärtor och morötter. Vi får också se vad som hänt med fröerna vi sådde med frömaskinen vid förra besöket (se videon längst ner i inlägget).

Inne i tunnelväxthusen har tomatplantorna kommit på plats. “Vi satte ut dem väldigt tidigt i år, redan i slutet av april. Det var varmt då så vi chansade, men nu när det blev kallt en period igen var vi riktigt oroliga att de inte skulle klara sig. Men de ser fina ut, de har en fin grön färg och flera av plantorna har redan börjat blomma och sätta frukt” säger Alex medan han plockar bort sidoskotten så att de inte tar energi från huvudplantan, och berättar att första skörden av tomater troligen blir om ungefär en månad.

Det är alltså full fart i odlingen, med både skörd av de första grödorna och utplantering av det som ska skördas längre fram i sommaren. Nu hoppas vi att det löser sig med vatten till området snart, och att värmen håller i sig så att plantorna växer fint.

Se förra månadens besök här

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.