Året på odlingen: juni - Mylla

Året på odlingen: juni

Det är i mitten av juni och vi återvänder till odlingen strax utanför Malmö. Under hela våren har det saknats vatten på odlingen, och nu när det äntligen installerats vatten, har det börjat växa ordentligt. 

"Bondbönorna har börjat ta bra fart, och man ser att de är friska, både i färgen och att det är gott om nyckelpigor som rensar upp bland skadeinsekterna" berättar Alex. "Sockerärtorna växer också bra, vi har en lila sort som är väldigt god!"

Vi går vidare till området för sallad. Här finns sallad i flera stadier, både helt nysatta plantor, några som har stått ute i ungefär en vecka och andra som är skördeklara. "De här, som nu är klara att skördas, har stått ute i ungefär en månad" säger Alex, och konstaterar att ogräset växer minst lika bra som grönsakerna. 

Grönkål och svartkål är en annan favorit hos Alex. "Dels är det väldigt tacksamma plantor, för man skördar bara de understa bladen hela tiden. Men det är också otroligt gott! Grönkål passar bra i smoothies, sallader och annat. Och svartkål är en av mina egna favoriter. Du kan strimla den smått och massera in olja och lite salt, så blir det en jättegod sallad, eller så kan du sautera (dvs steka lite snabbt i varm panna) den. Häromdagen hade vi svartkål på en hemgjord pizza, det blev otroligt gott! Lite saltig, nötig smak, det kan jag verkligen rekommendera!". Alex har också ett stort intresse för näringsvärdet i olika grönsaker, och har läst på en hel del om kål. "Det är massor av vitamin C, K och A i olika kålväxter, och speciellt i grönkål är det mycket folat som är extra bra för gravida kvinnor. Däremot så börjar det brytas ner ganska snabbt efter skörd, så helst ska man äta den så snabbt som möjligt för att tillgodogöra sig alla näringsämnen". 

Ett annan ny favorit för den här säsongen är broccolinin, en lila variant av broccoli, som skjuter många späda skott istället för att bygga ett broccolihuvud som vi är vana att se det. "De här är otroligt goda, de går att äta råa när de är såhär späda, och plantan kommer fortsätta skjuta nya skott nu när jag har skurit bort dessa" säger Alex. 

Innan jag vänder tillbaka till kontoret så tar vi en titt inne i växttunnlarna också. Det växer bra här, och nya plantor med bland annat kryddor står på tillväxt för att planteras ut senare. Tomaterna har börjat bilda frukter och de växer tillsammans med stora plantor med sallad. "De här har nästan blivit för stora nu, de får knappt plats i kylarna hos restaurangerna jag jobbar med" säger Alex.

Sol, värme och vatten har helt klart hjälpt till med arbetet på odlingen, och det växer så det knakar!

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.