3 enkla sätt att bli mer klimatsmart i vardagen - Mylla

3 enkla sätt att bli mer klimatsmart i vardagen

Medvetenheten om vår klimatpåverkan ökar för varje dag, och vi överöses med rapporter och varningar. Det är lätt att bli överväldigad inför det stora arbete som behövs göras, och lätt att tänka "vad kan lilla jag göra för skillnad". Men du kan göra skillnad och det behöver inte handla om helt livsomvälvande omställningar! Här tipsar vi om 3 enkla sätt att bli mer klimatsmart i vardagen, och det handlar förstås om maten. 

1. Minska på köttet

Nej, vi behöver inte bli veganer allihop. Men vi behöver minska på köttkonsumtionen. Det kan både handla om att äta vegetariskt en eller ett par dagar i veckan, till att minska på mängden kött i varje måltid. 

Snabba och enkla tips på vegetariska rätter, som du säkert äter redan nu utan att tänka på dem som vegetariska är till exempel soppor (en god potatis- och purjolökssoppa är både god, billig och vegetarisk), pannkakor och pasta (en enkel broccolipasta med vitlök, grädde och ost är mums!). 

2. Minska matsvinnet

Det är bra både för klimatet och plånboken att äta upp det du faktiskt köper. Gör en pytt på resterna, ta med matlåda till jobbet och lukta på mjölken innan du häller ut den för att bäst-före-datumet är passerat (om mjölken är dålig så känner du det - tro mig!). 

3. Handla närproducerad mat

Till sist - handla närproducerad mat! Vårt svenska jordbruk är ett av de bästa i världen, så om du vill fortsätta äta kött - välj svenskt kött. Detsamma gäller grönsaker, välj svenska grönsaker i den utsträckning du kan. Vi har såklart en utmaning med våra svenska säsonger, och vi kanske inte ska äta jordgubbar året runt. Men även de grönsaker som odlas i växthus i Sverige är bättre än importerade grönsaker, då svenska växthusodlare i stor utsträckning är energieffektiva. Användningen av fossila bränslen i växthusodling har t ex minskat med 80% sedan början på 2000-talet (källa: Jordbruksverket/LRF). 

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.