2019 - en tillbakablick på Mylla-året - Mylla

2019 - en tillbakablick på Mylla-året

Myllas första riktiga år går mot sitt slut, och innan vi sparkar igång det nya året vill vi sammanfatta året som har gått. För som alltid i ett nytt företag, så är det en resa som går i full fart. Det är en berg-och-dalbana utan dess like, med lika ofantligt höga toppar då man känner sig oövervinnelig som nattsvarta dalar då vi undrar vad vi har gett oss in i. 

Resan började egentligen redan under 2018, men det var i april 2019 som vi lanserade butiken ordentligt. Höga ambitioner och mål om att bli en helt ny typ av mataffär kombinerades med ambitiösa satsningar på att hitta investerare på rekordkort tid, och vid midsommar konstaterade vi att vi nog satsat lite för högt för att det skulle gå vägen. Därför tog vi en paus över sommaren, grupperade om oss, tänkte om och nylanserade i september med gårdskassen. Vi kastade oss in i ny lokal, i samarbeten med lokala kockar och avslutade med att sälja ett helt lokalt och skånskt julbord i lösplock (och med stort rekord i antal ordrar på en vecka!). Vi har fått jobba med många härliga personer på olika sätt, och kärnteamet i Mylla har ändrats flera gånger under året. 

Men det gemensamma för alla oss som på ett eller annat sätt jobbar med Mylla är övertygelsen och viljan i att vara en del av en omställning som behövs göras. Klimatfrågan är stor och komplex, och det är lätt att känna sig otillräcklig som enskild person. Men alla kan vi göra något, och en av de absolut enklaste sakerna är att ändra hur vi äter och hur vi handlar mat. Det behöver inte vara stora förändringar. Lite mer gröna rätter i vardagen, och när vi äter kött kan vi välja bra kött, som också bidrar till den biologiska mångfalden. Att välja svenskt före importerat minskar både transporter och utsläpp, samtidigt som du stöttar din lokala bonde. Se till att äta upp det du köper och lagar, så minskar vi matsvinnet. Och handla råvaror som är i säsong! Det blir både godare, billigare och mer klimatsmart! 

Något som vi är både överväldigade och glada över är all den värme och det engagemang som finns hos alla vi möter. Det finns en otrolig generositet och vilja att hjälpa till, och ni är många som uttrycker ett behov av att kunna handla mer lokalt, direkt från bonden. Det verkar finnas en längtan efter ett enklare liv, där allt inte är så komplicerat och man måste göra många svåra val hela tiden. Enklare råvaror och enklare matlagning, men som fortfarande handlar om kvalitet och att maten ska smaka ordentligt. Som den gjorde förr. 

Och ni är många som vill hjälpa till, vilket vi är så oerhört glada över! Och det behövs. För vi två kan inte driva den här omställningen själva. Tillsammans är vi starka och kan göra skillnad. Hjälp oss genom att fortsätta handla hos oss och genom att berätta om oss för era vänner och kollegor. Hjälp oss genom att dela våra inlägg i sociala medier. Hjälp oss genom att tala om för oss vad ni vill ha och inte ha - det är för er vi skapar produkterna. Och om du vill hjälpa oss ännu mer handfast - hör av dig! Vi behöver alltid hjälp med allt från att packa kassar, skapa recept, skriva texter och massa andra saker. Ju fler vi är som jobbar tillsammans, ju snabbare kan vi påverka och bidra till klimatomställningen. 

Tack till alla bönder, gästkockar, kunder, volontärer, vänner och andra kloka människor vi har stött på under året. Tack för att vi har fått ventilera och bolla våra tankar med er. Tack för att ni har peppat oss. Tack för att ni är så generösa med er kunskap. Tack för att ni talar om för oss att vi behövs. Tack. 

Så sammanfattningsvis. Det har varit ett omtumlande år. Tufft på många sätt, och vi har lärt oss så ofantligt mycket. Bland annat att allt tar så mycket längre tid än man tror. Men vi ger inte upp! All kärlek och stöd vi har fått har bara stärkt oss i att vi är något bra på spåret med Mylla. Mylla behövs, så vi fortsätter att satsa och investera både tid och pengar i att bygga upp något som är bra för världen. Och för dig. 

Tack för att du följer oss på resan. Nu väntar ett nytt år, med nya äventyr. Häng med! 

Maria & Rickard

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.