
Vem gynnas av stigande matpriser?
Bonden, industrin, butiken och staten är alla inblandade i livsmedelskedjan men hur ser fördelningen av matkronan egentligen ut? Självklart är svaret att det ser olika ut för olika råvaror och produkter beroende på förädlingsgrad, med mera.
Dagens Nyheter hade den 31 januari ett helt uppslag om krisen bland svenska uppfödare och odlare. Grisbönderna Annette och Christian berättar i intervjun att de går på knäna och att de snart inte klarar det längre. Att priserna kommer att stiga är ett faktum men frågan är om detta främst kommer att gynna de som redan i dagsläget har bäst marginaler?
Tänk om prisökningarna som konsumenten får betala gått direkt till producenten. Om konsumenterna i Sverige skulle betala 50 öre mer per liter mjölk och dessa ören gick direkt till bonden skulle det få revolutionerande effekter.
Att klimatomställningen skulle gå snabbare, självförsörjningsgraden öka och att fler ungdomar skulle våga ta över efter sina föräldrar är bara några positiva effekter jag direkt kommer att tänka på. Och helt ärligt, hur många familjer konsumerar mer än 20 liter mjölk i veckan? Troligen inte så många så det handlar alltså om några kronor i veckan.
Är det inte skrattretande så stora effekter vi skulle uppnå med små förändringar? Vi är igång med förändringen, hoppas bara vi hinner i tid.
”Vi hoppas på hjälp från handeln” sa Annette och Christian i intervjun. Jag är rädd att de hoppas förgäves och tror istället att Sveriges bönder får ta saken i egna händer.
Fortsätt handla lokalt, du är grym!
/Jens