Cecilias Sejtan - Mylla

Repotage Cecilias VegoDeli

Cecilia Vikbladhs liv har alltid kretsat kring mat. År 2000 startade hon en gårdsbutik och cateringfirma i Höllviken söder om Malmö. I köket hämtade hon inspiration från världens alla hörn och lade framförallt fokus på grön matlagning. Sedan dess har Cecilia jobbat som kokboksförfattare, matredaktör, fotograf, inspiratör, receptmakare och kock/kökschef.

2012 besökte Cecilia New York för att göra research inför boken Veggivore. Där upptäckte hon Seitan - ett växtbaserat protein som använts i århundraden inom asiatisk matlagning. Cecilia blev fullständigt ”blown away”.

Smaken, texturen, möjligheterna att variera kryddblanding, form och tillagning! I Seitan såg Cecilia möjligheten att skapa en produkt som intill förväxling hade likhet med kött i både textur och smak. Att grundråvaran var helt vanligt vetemjöl triggade henne ännu mer. 

När hennes bok lanserades väcktes intresset för seitan på allvar i Sverige. Intresset från press, TV och radio var stort.

Från tusenårig asiatisk tradition till skånsk innovation

Trots intresset fanns det ingen färdig produkt på den svenska marknaden. Cecilia påbörjade den långa resan att utveckla sitt eget hantverk. 

Det började med att hon tittade på kinesiska YouTube-filmer där hon blandade mjöl och vatten enligt det traditionella viset som de buddistiska munkarna alltid använt sig av. Cecilia ”tvättade” en deg på mjöl och vatten, för att på så vis separera protein och stärkelse i mjölet. 

Cecilia hade knäckt koden men hon var helt övertygad om att den skulle gå att utveckla och att det var möjligt att kombinera tusenårig asiatisk kok-konst med svensk matkultur. Kreativiteten började flöda.

I samband med pandemin fick Cecilia åter få tillgång till sitt stora cateringkök som varit utarrenderat under många år och som ligger i anslutning till gården i Höllviken. Produktutvecklingen nådde då snabbt en helt annan nivå och Cecilia började testa nästa steg i processen. Arbetet med att skala upp och att hitta en fabrik och maskiner för storproduktion startade. Hennes restaurangkök i Höllviken är nu ombyggt till en liten fabrik. Cecilias Sejtan tillverkas hantverksmässigt, alltså utan helautomatiska maskiner.


Ett köttfritt protein på svenska råvaror

Cecilias produkter är inte bara producerade i Sverige, råvarorna är dessutom odlade på svenska fält av svenska bönder. I de fall en svensk råvara skulle ta slut, ersätts den i nödfall med bästa möjliga utländska alternativ. Men bäst av allt, det smakar så otroligt bra och består av endast enkla naturliga råvaror och inga konstiga tillsatser.

Cecilias Sejtan grundar sig i en matfilosofi där det gröna och växtbaserade proteinet står i centrum. Det är en filosofi helt utan pekpinnar som inte skuldbelägger köttätandet. Det är ett försök att bevisa hur fantastiskt gott växtbaserad mat kan smaka!

Föregående Reportage Folkets Pops
Nästa Reportage Svart Vitlök

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.