Vad är en transparent livsmedelskedja? - Mylla

Vad är en transparent livsmedelskedja?

Allt fler konsumenter efterfrågar transparens och spårbarhet inom livsmedelskedjan. Men vad menas egentligen med transparens? Är det information om var maten kommer ifrån? Någon specifik märkning eller certifikat? Eller krävs data om miljö- och klimatpåverkan? 


För mig är transparens en kombination av faktorer som tillsammans ger en helhetskänsla för matens ursprung. Hårda data och märkningar kan vara en en viktig pusselbit. Men för att vi ska kunna göra medvetna val i relation till djurhälsa, klimatpåverkan och etiska aspekter måste vi också ta del av mjukare värden. 


När jag under ett år jobbade på en stor gård ca 1 700 mil hemifrån bestämde jag mig för att jag skulle jobba för och med svensk livsmedelsproduktion när jag ”blir stor”. Vi blandade antibiotika i fodret, besprutade odlingarna med flygplan och varje tjurkalv som föddes slogs ihjäl direkt. Mycket som denna gård producerade såldes på export och vissa av produkterna såldes förmodligen i svenska livsmedelsbutiker. 


För den som råkar känna till produktionsvillkoren skulle det vara enkelt att välja ett annat alternativ. Men för den gängse konsumenten är det inte lika enkelt. Därför jobbar vi på Mylla med att lyfta berättelsen om människorna som producerar maten. Det tror vi är kärnan i en totalt transparent livsmedelskedja. 


 Tack för att du gör ett aktivt val att handla hos oss. Det gör skillnad på så många sätt!


 /Jens

Föregående Hej och välkomna till nya Mylla
Nästa Tillsammans kan bonden och kocken skapa magi

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.