Tockafarmarens ungtupp - Mylla

Reportage Tockafarmarens ungtupp

En bit öster om Lund, med vidunderlig utsikt över både Lundaslätten och Öresundsbron, ligger Tockafarmen. Där har Eva och Mikael jobbat med uppfödning av tuppar sedan 1993, då allt egentligen startade av en slump.

"Jag jobbade som tandsköterska och Mikael var betinspektör när vi köpte våra första tuppar av en granne. Egentligen skulle vi bara ha till oss själva och hade tänkt fylla frysarna med tuppkött, men så frågade några vänner och bekanta om de kunde köpa. Det blev så populärt att vi efter några år sade upp oss och satsade på tupparna på heltid" berättar Eva. "I början fokuserade vi på butiker och restauranger för att kunna öka volymerna, och år 2000 byggde vi ut verksamheten med vår egen styckningsanläggning på gården. På så sätt kan vi ta hand om hela kedjan med både uppfödning, styckning och märkning här på gården, och det känns bra". Idag säljer de både rena köttdetaljer, men också produkter som förädlas lokalt i Lund eller på gården.Att tuppköttet är populärt bland kockar har de fått fint bevis på. "Ganska tidigt när vi startade upp verksamheten fick vi kontakt med en grossist i Stockholm, som bland annat levererade råvaror till kocklandslaget. Det hade vi ingen aning om, men några år senare ledde det till att vi fick en stor beställning på tuppfilé direkt från Stadshuset. De skulle vara till Nobelmiddagen! Det roligaste var att när jag frågade kocken om varför han valt våra tuppfiléer, så fick jag svaret att 'det är en fin produkt med jämn kvalitet', och det värmer verkligen att höra det om sin produkt" säger Eva. Det här blev såklart ett erkännande att våra produkter var av hög kvalité, och beställningarna började trilla in från hela landet.

Den slumpmässiga starten har idag lett till att hela familjen idag kan leva på verksamheten. Även deras döttrar har nämligen valt att starta eget, med inspiration av tupparna. Maria driver ett företag som gör jättegoda tuppköttbullar och Emma har startat en egen cateringfirma. Restaurangköket har Maria och Emma hemma på gården och självklart är tuppkött regelbundet på menyn. "Vi älskar att bo där vi jobbar, och det är fantastiskt att ha kunnat skapa ett stabilt företag av en slump, som hela familjen kan leva på. Visst har det varit väldigt mycket jobb bakom det, men framförallt har resan varit jätterolig"

Läs mer om Tockafarmaren här på deras hemsida

Föregående Reportage Lundasparris
Nästa Reportage Ebbatorps fågel

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.