Tillsammans kan bonden och kocken skapa magi
Som bonde är mitt fokus inställt på att ta hand om djur och mark på bästa möjliga sätt. Det ger i sin tur råvaror som håller högsta kvalitet. Men när råvarorna ska förädlas och bli intressanta smakupplevelser har jag tänkt att mitt jobb är slut. Men den här uppfattningen förändrades under ett besök i Stockholm i höstas.
Som representant för Mylla och Vismarlövsgården var jag jurymedlem i White Guides hållbarhetstävling “100 % Cirkulärt”. När jag pratade med landets bästa kockar blev det uppenbart att råvaran är helt central för deras yrkesutövning. Kockarnas engagemang för storyn bakom mina råvaror var ögonöppnande. Vilken typ av jordmån har ni på gården? Vilken ras och vilken slaktålder? Hur är råvaran transporterad? När jag satt i traktorn med min keps trodde jag aldrig att detta var av intresse för kockarna.
Även när jag pratar med Myllas kunder slås jag av att många av er är fantastiskt kunniga inom matlagning och intresserade av matens ursprung. Därför är jag stolt över att vi på Mylla sedan allra första början arbetat med att lyfta producenterna och deras berättelser. Vi på Mylla vill skapa en mer transparant livsmedelskedja med kortare avstånd mellan de som producerar maten och dem som köper och tillagar den.
Jag är övertygad om att kortare avstånd gynnar alla. Kocken får bättre förutsättningar att lyckas i köket. Och bonden får chansen att berätta vem den är och anpassa utbudet efter konsumentens önskemål. Tillsammans kan vi skapa magiska smakupplevelser.
/ Jens