Österlenkryddor - Mylla

Reportage Österlenkryddor

När vi ringer Cherztin för en pratstund sitter hon i bilen på väg att plocka upp rivna morötter till en kryddblandning. Det råder inget tvivel om att Cherztin brinner för sina kryddor och ekologin, men hur kom hon in på det spåret? ”Jag och min man Anders vi ville egentligen bli självhushållande, att leva av vårt lantbruk.” Men nu är de upptagna med odlingen och kryddtillverkningen, och det kanske inte är så konstigt. Cherztin säger ”Jag är smaktokig på alla vis, förutom att jag är glassmakare så älskar jag mat i alla dess former. Min största utmaning är att hitta smakerna utan att använda salt och socker. Många kryddor har artificiella tillsatser idag, men våra är helt tillsatsfria.”

Österlenkryddor började som en förening mellan jordbrukare, gjorde en avstickare som större produktion och nu är igen som ett community av jordbrukare. ”Förutom vår egen odling har vi 5 andra som levererar till oss, men vi skulle vilja bli fler” säger Cherztin och fortsätter ”Vi vill växa tillsammans med andra och ha ett relationsskapande företagande. Självklart bygger det på kontrakt och affärer, men framförallt en gemensam ideologi om ekologi. Vi tror på det ekologiska lantbruket och är övertygade att det är rätt väg att gå för den biologiska mångfalden. Fler borde odla ekologiska kryddor, det ger ett bättre kilopris och större mångfald än monokultur. Dessutom kan vi använda ingredienser som blivit estetiskt fula men går att torka, vilket minskar matsvinnet.”

När vi frågar om hon har någon favorit tror vi att det ska ta en stund att tänka efter, men svaret kommer direkt ”Mersmak. Alltså den har jag filat på många år, och vi har förstått att den har fått en hype som räckt ända till San Fransciso! Mersmak är en umamikrydda som inte är upphettad, inte innehåller salt och inga animalier. Istället är det olika sorters svamp och kryddor som varsamt torkats för att få fram ”den femte smaken” umami. ”

Österlenkryddor jobbar från frö till bord, vilket betyder att de är med i hela processen och verkligen kan sitt mathantverk. Cherztin berättar ”Alla våra kryddor får smak av de soltimmar vi får på Österlen, vi får faktiskt fler än vid Medelhavet. Sen kalltorkar vi kryddorna vilket är rätt så unikt! Kalltorkningen gör att vi får den här unika klara fina gröna färgen som gör kryddorna så fina.” Det är också påtagligt hur mycket stolthet och ren matglädje som driver Cherztin ”Det viktigaste för mig är att jag slår upp ögonen för är vad ska jag laga för gott med mina kryddor idag? Dagens utmaning är 4 kg kalkon. Sen är det ju också fantastiskt i odlingen. Att vara omringad av lavendel och timjanfält är verkligen speciellt. Men min drive är frågan Vad ska jag äta med mina goda kryddor idag?.”

Läs mer om Österlenkryddor här på deras hemsida

Föregående Reportage Maries Bihantverk
Nästa Reportage MoE Tomat

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.