Orupsgårdens Potatis - Mylla

Reportage Orupsgårdens Potatis

Orupsgårdens Potatis är ett familjeföretag som värnar om närodlad potatis av hög kvalitet. "Det är viktigt för oss att ha kontroll hela vägen från sättning till skörd och slutligen leverans. All vår potatis odlas på Orupsgården vid Rolsberga samt i Flyinge med omnejd" berättar Bengt. 

På Orupsgården odlas flera olika sorters potatis, och en av sorterna är även KRAV-märkt och därmed helt obesprutad. Andra sorter drabbas ibland av skadeangrepp på blasten och kan behöva behandlas för att potatisen inte skall ta skada. "Vi vill alltid behandla enligt minsta behov, det är ju bättre för miljön och potatisen, men det är också både mer jobb och en större kostnad. Men vädret påverkar till exempel svampangrepp på blasten och en varm och fuktig sommar kan vi behöva behandla för att rädda skörden". Den besprutning som sker är för att förhindra svampangrepp på blasten, och bara genom att potatisen växer under jord så är den bra skyddad. Skördarna testas också för att säkerställa att det inte finns några mätbara restvärden alls kvar på potatisarna efter skörd, och lagkraven kring detta område är hårda. 

Orupsgården har också valt att certifiera sig via IP Sigill/Svenskt Sigill. Det är ett kvalitetsmärke som garanterar att produkterna har producerats på svenska kontrollerade gårdar och i odlingar som lever upp till höga krav på säkra livsmedel. IP står för Integrerad Produktion, och innebär att odlaren måste ha en helhetssyn på hur odlingen påverkar den omgivande miljön samt att det krävs att man har en behovsanpassad odlingsstrategi.

Läs mer om Orupsgårdens Potatis här på deras hemsida

Föregående Reportage Blå Hoddan Fisk

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.